По Гергьовден ще се състои десетото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието ще се проведе в периода 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново и ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството, с народната битова култура и фолклор. Агри.БГ е медиен партньор.

Украинското зърно се спасява през Румъния

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) е приготвила три запомнящите се дни, изпълнени с преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. Това увериха организаторите по време на пресконференция за събитието.

В трите дни на юбилейното издание посетителите ще могат да се насладят на забавление за цялото семейство. Организаторите са приготвили:

- Изложения на чистопородни овце, кози, кучета, селскостопанска техника, оборудване и фуражи;
- Състезания по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч, машинен млеконадой от кози, теглене на товари от коне-тежковози;
- Изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. Биохрани и напитки;
- Кулинарни зони и демонстрации;
- Традиционни занаяти, народни веселби, нестинари;
- Етно възстановката „ЧифликЪт“ с интерактивни музейни експозиции и демонстрации на къщни занаяти, Гергьовски традиции и обичаи;
- Фолклор от цяла България на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“;
- Голямо „Гергьовско надиграване“ и хоротеки;
- Детска творителница с различни арт работилници и пленери за най-малките.

В дните на събора фермерите ще премерят сили в общо осем състезания.

Специално обособената зона „ЧифликЪт“ ще има възстановка на селскостопански двор, интерактивни музейни експозиции  свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи. Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден. Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и на колекции от етно тъкани. Решилите да пробват музикалните си заложби ще могат да се включат в уроците по кавал, гайда, народно пеене и в разучаването на хора и ръченици.

Истинско докосване до древността ще предложи Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. В две вечери ще могат да се видят и българските властелини на огъня – нестинарите. 

Тази година ще има и демонстрации с продукти изцяло от овче и козе мляко - бяло сирене, извара, масло, синдирмьо, мяхово сирене по стара 500-годишна рецепта и други, увериха организаторите.

На място ще може да се види и зелено сирене, което се отглежда в дъбови бъчви. Ще се правят демонстрации на катък, ръчен кашкавал и таратор без краставици, но с орехи, както и на бял мъш.

На събора ще бъде представен и съвременен модел за обработка на продукт - сирене и кашкавал.

Входът за събора отново ще бъде в посока Шеремята, а излизането ще става в посока Лясковец.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), с подкрепата на Министерство на земеделието и със съдействието на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.