Правилата за субсидиране на българското земеделие са написани така, че тези пари не са откраднати от малкото на брой едри фирми, които получават лъвския пай, а се получават напълно законно от едрите земевладелци.

 

Четете още: Проверка: Защо е внасян скъп украински слънчоглед, докато българският стои в складовете?

 

Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев пред Нова телевизия. 

Според него стабилният политически гръб в този случай се изразява в начина, по който са написани правилата за субсидиране. Така се е стигнало до това България да произвежда седем пъти повече пшеница, отколкото има нужда и да внася 80% от необходимите плодове и зеленчуци, както и месо, мляко и т.н.

Трябва да се пренаправи начинът, по който се субсидира българското земеделие“, категоричен е Асен Василев. В ЕС има два различни начина за субсидиране на земеделците -  на площ или на стопанство, като нашата страна е избрала да бъде на площ. 

Той припомни, че за първи път тази година има таван на субсидиите от 100 000 евро и при определянето се гледат всички свързани лица. 

Според Василев за четирите месеца, в който работи забраната за внос от Украйна, на българския пазар не се е случило нищо особено.