Украинският президент Владимир Зеленски за пореден път се обяви против удължаването на забраната за вноса по суша на украинска земеделска продукция в ЕС след 15 септември, предаде Ройтерс.

Четете всичко най-важно в нашата специална рубрика за зърнените коридори

Пет държави от Централна Европа искат забраната на ЕС да бъде удължена поне до края на годината. Забраната трябва да изтече на 15 септември.

„Нашата позиция е ясна. Блокирането на износа по суша след 15 септември, когато сегашните ограничения изтичат, е неприемливо под никаква форма“, написа Зеленски в приложението Telegram.

Полша няма да отмени забраната на 15 септември, дори ако ЕС не се съгласи за нейното удължаване, заяви премиерът миналата седмица.

"Ние вярваме в споразумението с Европейската комисия, но се подготвяме за всеки сценарий", каза Зеленски.

Той добави, че неговата страна не е член на ЕС, но иска да се присъедини към блока и е в контакт с всички заинтересовани страни, за да търси решение, което да отговаря за всички.

Украинският премиер Денис Шмихал миналата седмица призова партньорите на Киев и Европейска комисия да гарантират безпрепятствения износ на всички украински селскостопански продукти за ЕС.

Засегнатите от вноса на евтино украинско зърно страни от Източна Европа - Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България настояват забраната да бъда удължена до края на годината, но са съгласни да се разработи механизъм за транзита на украинско зърно през техните територии и износа му към трети страни.