От януари 2024 г. компаниите, регистрирани в ЕС, ще бъдат задължени да докладват за въглеродния отпечатък на целите си вериги за доставки, известен като емисии от "обхват 3". САЩ работят по подобни правила за оповестяване, въпреки че те бяха отложени. 

Купете билет за AGRI SUMMIT & AWARDS 2024


Компаниите, производители на храни, сред които най-големите в световен мащаб, се обърнаха към стартиращи предприятия за производство на зелени торове, за помощ при справяне с нивата на емисиите.
 

Хранителните вещества в земеделските култури са в основата на производството на половината от храните в света, но допринасят за значителни емисии на CO. Според експерти от бранша торовете, използвани в земеделието, представляват около 15% от общите емисии от веригите за доставка на бира и 35-40% за хляб, съобщава Financial Times, цитиран от capital.bg.

Азотните торове и селскостопанският тор са отговорни за 5% от световните емисии на парникови газове, според изследване, публикувано в списание Nature Food.

"Азотните торове са най-големият източник на емисии за повечето храни", особено при хляба и зърнените култури, казва Петър Остбо, който е главен изпълнителен директор на базирания в Швейцария стартъп за производство на зелени торове Atlas Agro. Според него емисиите от хранителните вещества в земеделските култури би трябвало лесно да се намалят, тъй като съществува конкурентоспособна технология за това. 

CCm Technologies смесва уловения от промишлени дейности въглероден окис с органични материали, включително утайки от пречиствателни станции и странични продукти от заводи за производство на храни, за да произвежда хранителни вещества за растенията.
Отскоро тя си партнира с Nestlé и Cargill, като използва какаови черупки от сладкарски цех в Англия, където търговецът на селскостопански продукти преработва какао за продукти на Nestlé. Полученият тор с по-ниско съдържание на въглероден диоксид се използва в 120 земеделски стопанства от веригата за доставки на Nestle. 

Четете още: Зелени торове и агнешка маруля - как фермери печелят?

 

Процесът на производство на торове в CCm Technologies, който е сертифициран от Carbon Trust, ще помогне за намаляване на емисиите с поне 70%, казва Павел Кисиелевски, главен изпълнителен директор на стартъпа. Компанията планира да утрои производството си през следващите няколко години и да разшири дейността си в Европа.

Търсенето на нисковъглеродна бира накара Heineken да участва в консорциум, който финансира торовия стартъп FertigHy. Стартъпът планира да започне строеж на първия от двата си завода в Испания през 2025 г. и цели всеки от тях да произвежда 1 млн. тона нисковъглероден тор годишно до 2029 г.
За да се постигне целта на групата от нулеви емисии до 2040 г., се налага да се използва нисковъглероден тор. Компанията инвестира във FertigHy, защото независимо от поетите стъпки в индустрията за намаляване на емисиите те "не са достатъчно бързи", според Алберто Мейнез, директорът за стратегическо снабдяване със суровини в Heineken.

Най-големият търговец на хранителни продукти на дребно във Великобритания - Tesco, също работи с нисковъглеродни торови производители, включително и няколко стартъпи като CCm. Търговската верига наскоро обяви, че след първите полеви тестове за производство на зеленчуци, сред които зеле, моркови и картофи, нивата на емисиите са спаднали с 50%. От тази година компанията ще увеличи опитните полета десет пъти, до 13 хил. хектара.

Независимо че инвестициите в зелените торове се увеличиха заради поскъпването на традиционните торове след Ковид-19 и войната в Украйна, алтернативни продукти остават скъпи, частично заради малките произведени количества.
Производството на новите видове торове все още е ниско, което води до високи цени. Нито една от тези нови технологии не се е разраснала все още. "Вратата е отворена към всяко разрешение", казва Алжбета Клейн, директор на Международната торова асоциация. 

Според представители на индустрията насочването към зелени торове за селското стопанство изисква държавна подкрепа, за да се затвори ценовата разлика между традиционните торове и нисковъглеродните алтернативи, която за момента е 200 долара за тон.