Леандре Гийо работи в семейната ферма в кантон Фрибург, западната част Швейцария. Той произвежда агнешка маруля и отглежда зелени торове.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

“Ние сме малка ферма с около 15 ха зеленчукопроизводство. Специализирани сме в производството на агнешка маруля, произвеждаме целогодишно”, обяснява Гийо в материал по проекта Best4Soil. 

Фермерът отглежда и зелени торове. Причините за това са много.

“Ние сме специализирани в агнешка маруля, която има малка реколта - средно два месеца в годината. Така че имаме десет месеца, в които парцелите не са заети, затова се възползваме от покриването им със зелени торове. Сред ползите е поддържане на органична материя и дори увеличаването й в почвата. Също така те спомагат за запазване на хранителните вещества през есента”, каза още младият земеделец.

Има ли обаче по-малко проблеми с ерозията?

“Не, ерозията остава проблем. Тук има лек наклон и при валежи става все по-екстремно. Но отглеждането на зелени торове през лятото предотвратява загубата на почвата”, разказа Гийо.

По думите му земните червеи също са много важни за аерацията и пропускливостта на почвата. За Леандре Гийо обаче те са много повече, тъй като семейната ферма цени микробиологичното разнообразие на почвата.

“Тъй като не използваме фунгициди в нашите култури и поради биологичното разнообразие на почвата, това помага да се контролира или дори да се предотврати развитието на патогени”, добави той.

От миналата година семейната ферма тества смески, за да има и по-голямо микробиологично разнообразие.

“Адаптираме зелените торове според сезона, тъй като обработваме целогодишно. През лятото вземаме някакъв вид зелен тор, който се развива добре при тези условия, а в края на сезона избираме зимоустойчиви видове.

Съветът ми е внимателно да се подбират зелените торове. Например елда е култура, която покрива бързо, но ако тя е в смес и искате да оставите сместа за по-дълго време, елдата ще образува семена и съответно това ще бъде проблем занапред”, разясни Гийо.

Затова през лятото залага на чист зелен тор или фацелия. Стопанството отглежда и сорго.

“Соргото е расте добре, произвежда много органична материя. Недостатък е, че в началото може да не е много подходящо като култура, ако има силен натиск от плевели. Ако искате да произведете много органична материя, трябва да оставите културата поне два месеца. Но ако имате много плевели, рискувате образуване на семена”, каза още той.

Леандре Гийо заключи, че не е правил анализи на почвата, но за в бъдеще това е възможност. Той добави, че не пести пари за зелен тор, тъй като е като основна култура за стопанството.

“За мен има много позитиви по отношение на структурата на почвата - азотфиксация, контрол на ерозията и т.н. Не сме правили изчисления и оценки за финансовата страна на нещата, но смятам, че сме на печалба”, заключи Гийо