Синапът е култура, която набира популярност през последните години благодарение на високото търсене на световните пазари. Тя притежава още едно полезно свойство – способността да почиства почвата от инфекции чрез биофумигация, съобщава propozitsiya.com.

Стоян Бонев: Органиката работи!

Биофумигацията представлява потискане на развитието на почвени вредители, нематоди и болести с помощта на сеенето на растения, които отделят в почвата определени химични вещества. Те възпрепятстват развитието на вредните организми. Към тези растения се отнасят и някои сортове синап. За постигането на положителен ефект биофумигантните растения се надробяват и се вкарват в почвата.

При провеждането на биофумигация е важно да съобразите особеностите и жизнените цикли на вредителите и болестите, с които водите борба. В случая синапът трябва да бъде внесен в почвата, когато вредоносният организъм е в горния почвен слой – от 15 до 20 см. Планирайте сеитбата така, че реколтата от вегетативна маса да достигне максимални нива.

Синапът контролира много почвени болести и вредители, като Verticillium, Rhizoctonia, Fusarium, Pythium, Sclerotinia, редица нематоди и др.

За биофумигация са необходими специални сортове синап. Те имат конкретни особености: съдържат високо ниво на глюкозинолати, растат бързо (затова обикновено ги използват през пролетта и в края на лятото), част от тях са издръжливи на суша и жега, могат да произвеждат повече биомаса през лятото. Освен това има конкретни норми на сеене – 5,6-12,3 кг/ха.

Най-доброто време за сеитба

Синапът се сее по всяко време – през есенния или пролетно-летния период. Най-важното е да има достатъчно влага за по-бързо прорастване на семената. Сеенето в средата или края на лятото често не дава добри резултати, тъй като поникването става твърде бавно и неравномерно.

Агропрогноза: Идват жеги, валежите са кът

Торове и почвени фактори

За да постигнете отлични резултати от биофумигацията, нивото на pH на почвата трябва да бъде близко до 7. Ако то е по-скоро към показател 5,5, има висока вероятност да не се увенчаете с успех. При висока почвена киселинност по-рано добавете вар.

Други два фактора, които са важни за провеждането на успешна биофумигация, са количеството биомаса и наличието на глюкозинолати. Препоръчва се торене, тъй като азотът е важен за производството на биомаса. Сярата ще допринесе за производството на глюкозинолати. Торете преди и по време на сеитбата. Азотът се прилага по норма от 84 до 140 кг/ха в зависимост от историята на полето и почвено-климатичните условия.
Нормата за внасяне на сяра трябва да бъде коригирана с оглед на избраната норма – в съотношение 6:1.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Сушата изправя пред изпитания и овощари в Северозапада

От развитието на агробизнес до фалирането му са нужни само 2 месеца

Какви ще са добрите земеделски практики в новата ОСП?