През следващия седемдневен период се задава горещо време с температури около и над нормата, прогнозира агрометеорологът Драгомир Атанасов.

Суша и грешки - причини за лошата реколта от пшеница

Очакват се отделни валежи на места предимно в Западна и Централна България. Дъждът през първата половина на периода в тези райони на страната ще доведе до повишаване на влагата в горните почвени слоеве. Преди дни в Западна България паднаха валежи със стопанско значение между 20 – 40 л/кв.м, но с локален характер. 

В по-голяма част от страната отсъствието на валежи доведе до задълбочаващ се воден дефицит в почвата.

През периода условията ще са подходящи за сезонните агротехнически дейности, които са свързани с почвообработки на освободените от зимните житни култури площи – подметка на стърнищата, с цел прекъсване на почвените капиляри и запазване на наличната почвена влажност, предсеитбена оран и обработки, третирания с тотални хербициди при силно заплевеляване на площите след жътва. 

Растителнозащитните мероприятия да се извършват при температура на въздъха не по-висока от 25 градуса, припомнят от НИМХ.

На нивата при слънчогледа ще протичат фенофазите цъфтеж и наливане на семената. При някои по-ранни хибриди, засети  в агротехнически срок, ще протича фаза узряване 

При царевицата ще се наблюдават различни фази: при късните хибриди – изметляване и цъфтеж; при средноранните – изсвиляване и потъмняване на свилата; а при най-ранните в части от Дунавската равнина – млечна зрялост. 

Лозата ще влезе във фаза прошарване и омекване на зърната. При ябълковите насаждения и лозовите масиви продължават пръсканията с фунгициди за предпазване от зараза и брашнеста мана. 
 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.