Промените в климата създават сериозни проблеми и на овощарите в Северозападна България.

Без кайсии в Силистренско!

„Пролетният сняг точно в цъфтежа на дървета беше сериозно изпитание, но сега сушата ще ни довърши”, оплаква се Генчо Митов.

Собственикът на овощна градина в Предбалкана още в края на месец март е бил сигурен, че ще има слаба реколта от ябълки, и решил да приложи всички възможни мерки за запазване поне на оцелелите завързи.

„Наторявах редовно. Пръсках срещу ръжда, краста, плодов червей и въобще всички болести и вредители, които знам, че могат да станат причина за окапването на малките количества плодове, които оцеляха, след като снегът попари цветовете. Опитах даже да напоявам, но в края на миналия месец забелязах, че въпреки моите усилия завързите падат”, разказва стопанинът.

Последно се е отчаял, когато миналата седмица след дъжда огледал градината и видял, че окапването на още зелените плодове продължава.

„При тези мероприятия, които овощарят е предприел, може да се каже, че е направил почти всичко по силите си. Сушата обаче това лято е сериозна, а не бива да се забравя, че овошката се нуждае не от една, а поне от 5-6 поливки в периода на вегетация. И то да се постигне навлажняване на дълбочина поне 50-60 см надолу в почвата, за да има ефект. Не бива да се забравя, че на младите фиданки са нужни около 60 л вода, но по-възрастните плододаващи пият над 100 л”, обяснява агрономът Дамян Петров.

Според него нетипично високите температури от миналия месец в района, последвалото застудяване и последния дъжд, придружен от вятър, също са причина за окапването на плода. Препоръчително е в такива случаи да се прави мулчиране около дърветата и то със слой, който да е не по-малък от 10 см.

Стопаните не бива да пропускат нито пролетното, нито есенното торене на дръвчетата, а при все по-осезаемите промени в климата и засушаването за поредна година е препоръчително стопаните да предприемат мерки, с които да осигурят редовно поливане на овошката. В противен случай рискуват такива проблеми да продължат да съсипват реколтата и напред в годините.