Времето за жътва е точният момент да се провери дали продуктите, приложени на полето, работят. А когато тези продукти са органични, удовлетворението е още по-голямо. 

Органиката е мощен инструмент за високи добиви и качество

В това се убеждава Борислав Рангелов – управител на ЕкоДарпол Болканс, в компанията на своя домакин – зърнопроизводителя Стоян Бонев от Агрокомерс-98, които се занимават със земеделие от 20 години и в момента обработват 50 000 дка земя в землищата на община Хисар и община Калояново.

Първата среща между двамата е преди три години, когато Агрокомерс-98 решават да изпробват органичните продукти на най-успешния бранд полски органични торове за биологично и конвенционално земеделие. Тяхното сътрудничество продължава до ден днешен.

„С всяка изминала година плодородието на почвата намалява и влагаме все по-голям ресурс. Надявам се за в бъдеще да продължим да вдигаме дела на органичните торове, да използваме по-малко минерални и химия, за да щадим почвата. Въпросът е да се убедиш, че искаш да вкараш органика. Направиш ли го, само трябва да си настоятелен и да знаеш, че това е бъдещето. Няма как да продължиш да работиш с химия, защото системата ще те отхвърли. Може би ние малко изпреварваме събитията, като три години вече залагаме на органични торове“, споделя Стоян Бонев.

Борислав Рангелов: „Оцеляват не най-силните, а най-адаптивните.“

И наистина, гледайки полетата с рапица, и двамата са убедени, че органиката е правилният път. Наесен там е пръскано с HUMUS ACTIVE GRAINS заради остатъчната маса от предшественика царевица. Продуктът е оказал своето благотворно влияние за по-бързото усвояване на растителната остатъчност. 

„При рапицата тук за първи път приложихме един нов наш продукт – органична минерална гранула с високо съдържание на органика и макро- и микроелементи изцяло от естествен произход“, обяснява управителят на ЕкоДарпол Болканс.

„Посевите са изправени. Шушулките са пълни, няма абортирали. Разклоненията почват отдолу, всичко изглежда перфектно“, констатира оптимистично Бонев. 

Стоян Бонев: „Вече трета година се убеждавам, че HUMUS ACTIVE GRAINS работи“.

След като се уверяват, че рапицата е в отлично състояние, двамата се отправят към пшеничните полета. 

„Тази година пшеницата избързва с около седмица. Виждаме добре оформен клас и налято зърно. Тук предшественикът отново беше царевица. На есен също приложихме HUMUS ACTIVE GRAINS, само че по една по-нова технология, понеже малко закъсняхме. Приложихме продукта по време на изсяването директно в реда, като обляхме и семената, това допринесе за по-добър резултат. Получи се много добро гарниране, вкореняване и братене. Впоследствие направихме и пролетно листно третиране с продукта за вегетативно приложение HUMUS ACTIVE”, спомня си земеделският производител.

На полето се вижда един изключително хомогенен и гъст посев. Класът е добре изхранен и едър. 

„Това се дължи на третирането с HUMUS ACTIVE GRAINS, който създава оптимални условия за изхранване на растенията. Той е комплексен продукт, който съдържа микроорганизми, бактерии, макро- и микроелементи и висок процент хумати, които спомагат за повишаване на хумусното съдържание в почвата и хелатират хранителните елементи“, обяснява Борислав Рангелов. 

Както земеделските производители, така и компанията производител и вносител са убедени в безспорните качества и ползи от влагането на органика в производството. Именно благодарение на органичните биостимуланти и почвени подобрители, предлагани от ЕкоДарпол, посевите успяват да достигнат добивния потенциал на заложените сортове, а почвата става все по-богата и жива с всяка следваща година. 

Повече за резултатите вижте и чуйте в един откровен разговор на полето във ВИДЕОТО.

Информация и контакти: 
0700 30112, [email protected]facebook.com/EkodarpolBalkans/, ekodarpol.bg