Започна жътвата на биолавандулата в Пазарджишко. Добивите са очаквано ниски, а качеството е добро, споделя биопроизводителят Пламен Сираков.

Жътва на лавандула: Ниски добиви и неясни цени

Лавандуловото стопанство на Пламен е биологично сертифицирано, а предпочитаният от него сорт е Хемус, тъй като той е с добри показатели за цвета и с умерени ароматни свойства, които са универсални.

Пламен Сираков: „В Пазарджишки регион почвата предразполага по-доброто развитие на лавандула, но сорта не позволява много по-големи добиви. Той като цяло е по-нискодобивен, образува по-малко цветни чашки, цветни зрънца и по-малко масло. 

Финално рандеманът ще го знам след една седмица, но е около 90 – 95, като се надявам да се смъкне, но ще видим как ще се развият нещата. 

Ниските добиви са свързани и със студената и дъждовна пролет. През месец април имахме много ниски температури, когато вече растенията бяха влезли във вегетация. Дори обработката на земята стана много по-трудна. Ние влизаме, култивираме насажденията, при което се вкарва кислород в почвата, после започват обилни валежи и се създава парников ефект - за отрицателно време тревата тръгва пак. След средата на месец май не влизаме вече да я обработваме, за да не повредим цвета.

За първи път от 12 години лавандулата ми е с трева вътре, което е изключително неприятно.

Лавандулопроизводителят споделя, че пазарът е изключително предпазлив в момента - никой не си позволява да обявява цени и да има предварителни нагласи. Според него не е изключено много от стопаните да се откажат от културата така спонтанно, както в пика на изкупните ѝ цени решиха да я отглеждат.

Пламен Сираков:Площите с лавандула продължават да се увеличават, включително и за настоящата кампания. Това означава, че лавандулови насаждения от миналата и от по-миналата, както и от тази година тепърва ще са в добивен период, което ще увеличи количеството на лавандулово масло

Ще настъпи обратният ефект – стопаните с много насаждения и големи инвестиции ще започнат да я изкореняват, тъй като не могат да си позволят да не изкарват пари от нея. 

Хората се хвърлиха абсолютно некомпетентно и незапознато в отглеждането на лавандула и то най-вече като проучване на пазара и възможностите за реализация, заявява Сираков.

"Пазарът е залят от нискокачествена лавандула и резници за вкореняване. Сортоподбирането и апробацията са на изключително ниско ниво, за което държавата има основен принос", твърди производителят и заключава: 

Очаквам цените тази година да се срутят още.

Биопроизводителят коментира и как кризата с коронавируса ще се отрази на т. нар. вторично производство, което обслужва нужди, различни от изхранването на хората.

Пламен Сираков: За етерично-маслените култури със сигурност пандемията ще повлияе негативно. Този тип култури са вторични за пазара, въпреки че са с висока себестойност. Те винаги могат да бъдат пренебрегвани в една такава ситуация. Крайното потребление от тях може да бъде ограничено в световен план, тъй като превес ще има задоволяването на хранителните нужди. Все пак в бъдеще качественото земеделие ще се цени все повече, затова ние залагаме на биопроизводството."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Облепиха - ниша в световен бизнес за над 100 млрд. долара

Наши фермери тестват малинокомбайни за бране и на други плодове (ВИДЕО)

Строи се гигантска оранжерия за 100 млн. долара