В Стратегическия план драстично са намалени ставките за субсидиране по обвързаната подкрепа на застрашените от изчезване местни български породи животни - говеда, овце и кози. 

Новостите в заявяването на подпомагане по екосхеми и интервенции за биофермери

За това алармира Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз пред "България Он Ер". Той призова екипът на Министерството на земеделието и храните спешно да преразгледа Стратегическия план на България, който беше внесен в Брюксел от служебното правителство. 

Според него животновъдите са разколебани дали в новия програмен период да продължават да отглеждат местни породи животни, които не са толкова продуктивни и дават по-малко мляко и месо. 
„Това ще съсипе българския генофонд, защото не могат да издържат на конкуренцията на по-продуктивните животни“, става ясно от думите на д-р Иван Механджийски, председател на Развъдната асоциация на българските породи говеда – „Родопско късорого“, „Българско родопско“, „Искърско“.

 „Местните породи са застраховката живот на българските животновъди, защото са устойчиви на климатичните промени и на болести“, коментира експертът. Според него те трябва да се съхраняват и опазват, каквато е политиката на Европейския съюз, защото могат да послужат с генофонда си за подобряване на културните породи, правейки ги по-устойчиви на климатичните промени и болести. 

Освен това има райони в страната, в които отглеждането на местни видове е без алтернатива. Според него ще се съсипе един генофонд, който е увеличаван през последните 20 години.  

От Българския фермерски съюз очакват среща със земеделския министър, за да поставят пред него наболелите проблеми, свързани с отглеждането на автохтонни животни.