Нека не бъдем разбирани погрешно – ние сме за местното, семейно животновъдство, но измененията в законите трябва да се правят от хора, които имат качествена концепция за развитието на този сектор. Иначе на нас това ни прилича на лобизъм, коментира Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (БФС).

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 

Във връзка с техни становища по промените в няколко нормативни документа, касаещи агросектора, и възникнали въпроси и коментари, включително на читатели на Агри.БГ, публикуваме разяснения по темата, изпратени на редакционната ни поща.

В подкрепа на своята представителност от БФС обясняват, че за първата година от създаването си са учредени и работещи структури в София, Стара Загора, Смолян и Челопеч. Към организацията са се присъединили и рибарите от Ченгене скеле. Предстои учредяването на още над 10 областни структури, а през месец февруари ще бъде направен официален отчет. 

Георги Стоянов - председател на Български фермерски съюз

Проект на Закон за браншовите организации

Българският фермерски съюз подкрепя инициативата да бъде създадена нормативна рамка, която да уреди празнотите в досегашното законодателство. Първата им критика обаче е, че въвеждането на специфични изисквания по сектори е нефункционално, защото превръща организациите по-скоро в професионални, а не в браншови. 

От Съюза апелират да бъде премахнато също изискването един земеделски производител да може да членува само в една браншова организация, тъй като много от тях съвместяват повече от една дейност в своето стопанство. 

БФС подкрепя разделянето на браншовите организации по териториален принцип, но не и заложеното в проектозакона ограничение членуването на земеделските производители да става по адресна регистрация. Това нарушава принципа за свободно сдружаване, смятат членовете на Съюза.

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

От БФС се обявяват против предложенията за законови промени, които дават предимство на местните стопани. Според тях в мотивите липсват изчисления какъв ще бъде ефектът върху добивите на месо и мляко, цените на крайната продукция, създаването на нови работни места, изграждането на стабилни семейни стопанства, реалното поддържане на пасищата. 

Членовете на Съюза считат, че предложението ще облагодетелства предимно нововъзникнали стопанства. Ако те са съществували и наистина са местни, щяха да имат пасища отпреди седем години, допълват те.

Законовите изменения биха затруднили пасищното животновъдство в планинските и полупланински райони, които заемат половината от страната. Фуражите са скъпи, земеделските парцели са най-често маломерни и разпокъсани. Това принуждава фермерите да придвижват животните далеч от постоянните обекти, които често са високо в планината, за да ги оставят на паша чак до ноември, декември. Тези пасища обикновено не са до постоянния обект, а постоянните животновъдни обекти се създават с много труд, пари и усилия. 

Нужна е истинска стратегия, която да раздели регионално държавата според нуждите на стопанствата, да определи как ще е за индустриалните ферми с оборно отглеждани животни, как ще е за семейните стопанства, които отглеждат животните оборно и пасищно, как ще е за семейните стопанства с пасищни животни за месо и др. 

Изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители

Приетите вече промени са свързани с процедурата за обжалване на административни актове с уведомителни писма. Към момента те се изпращаха към управляващия орган, като в повечето случаи ставаше дума за технически грешки, които можеше да бъдат коригирани своевременно и земеделците да получат бързо плащанията си.

Изменението в чл. 29 ал. 3 гласи: „Индивидуалните и общите административни актове, издавани при прилагането на този закон, подлежат на оспорване пред компетентния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като оспорването не спира тяхното изпълнение“. 

С новопредложената процедура и изчакването на съдебно решение Българският фермерски съюз смята, че срокът за получаване на средствата се удължава за неопределен период. Това не само не опростява, а напротив затруднява работата на ангажираните лица, добавя Георги Стоянов.