Сеитбата на пшеница завърши в много стопанства на Добричка област – в твърда и суха почва, с цената на много счупени земеделски машини. Това е общата констатация на финала на кампанията, която има за цел да положи основите на новата реколта от зърнено-житни култури. Все още има фермери, които продължават да сеят планираните площи с пшеница и изчакват по-добри условия, т.е. валежи. 

„Няма нито едно излязло зрънце! Няма покълнала пшеница!“, обобщава Коста Костов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006.

Думите му потвърждават и земеделски стопани от цяла Добричка област, които изразяват тревогата си за новата реколта. Все още сушата в Добруджа продължава, падат само локални и неравномерни валежи от порядъка на 2-3 литра. 

От Областния съюз на земеделските кооперации в Добричка област също са обезпокоени от продължителното засушаване и невъзможността на пшеницата да поникне.

„Трудната кампания оскъпява производството на пшеница“, посочи Кирил Комитов, председател на браншовата организация. Така към тревогите на фермерите се прибавя още един проблем – състоянието на пшеницата и новата реколта, която вече е обременена с твърде високи очаквания. 

Земеделските стопани не крият надеждите си следващата стопанска година да покрие натрупаните загуби от високата себестойност на продукцията, слабите добиви и невъзможността да реализират стоката си.

Близо 100 хиляди тона зърно стои към момента в складовете на земеделските кооперации в Добричка област, които членуват в ОСЗК, посочи Кирил Комитов. От тях около 70 хиляди тона е реколтата от пролетници.

Жътвата на слънчоглед в Добричко приключи при 170 кг/дка среден добив. При царевицата кампанията е към финала си, прибрани са близо 98% от засетите през пролетта площи. Средният добив от тази култура е 313 кг/дка.