В края на стопанската година е време за равносметка и плащане на ренти. Дали ежегодният ръст в цените им ще се запази и какви ще са средните стойности тази година? Настроенията са песимистични, а сигналите – различни.

Кои са топ фермерите на България?

От 2020 година насам цените на рентите у нас скачат средно с 15% на година, сочи изследване на доц. д-р Мария Станимирова, преподавател към катедра "Аграрна икономика" при Икономическия университет във Варна. „Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите в Европа”, коментира експертът пред БТА.

За миналата година увеличението на средната цена за наем/аренда на един декар в България е 21,2%  спрямо 2021 г., възлизайки на 63 лв./дка, сочат данните на Националния статистически институт. 

От Асоциацията на собствениците на земеделски земи отчитат голям ценови ръст в средната стойност на рентата в страната от 2018 г. до 2022 г. - от 49 лв./дка до 72 лв./дка. За тази година прогнозите им са, че ще има ръст, но зависещ от реколтата и пазара на продукцията.

Какви ще са стойностите този сезон предвид сериозните стопански и пазарни проблеми на земеделците?

Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006 в Генерал Тошево вече обяви, че рентите през настоящата година ще бъдат далеч под очакваното от собствениците на земеделска земя заради редица обективни причини, засегнали производителите. В същото време проверка на Агри.БГ сочи, че в Русенско цената все пак ще нарасне и този сезон – с 10 лева, тъй като сушата сериозно засегна реколтата в зърнените стопанства. 

„Плащанията започнаха. Миналата година давахме по 70 лева, тази - по 80 лв. В съседните нам райони рентите остават по-ниски – между 50 и 70 лв./дка”, съобщава пред Агри.БГ зърнопроизводителката от областта Рилка Игнатова и добавя:

„Сушата при нас се оказа незаобиколим фактор и реколтата беше значително по-слаба. На всичко отгоре ние заложихме изключително висока себестойност. Купихме семена и торове на много високи цени, препаратите поскъпнаха с 26%... Но няма как да произведеш нещо без да вложиш. Надеждата за добив ни накара да направим сериозни разходи. Последното торене, междуредовото хранене, не успяхме да го направим, както и много други колеги. Годината беше пълна с предизвикателства и затруднения.”

Едни от големите трудности на зърнопроизводителите идват именно от плащането на високи ренти, смята Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара. „Преди години рентата беше 30% от производството, даваше се дори пшеница, олио и т.н. С идването на фондовете, които изкупиха земята, започна искането на пари. Техните търгове за ниви и в момента започват от 130 лв./дка“, коментира той в предаването "Агросвят" по Дарик радио.