Тежката стопанска година за пореден път ще доведе до финансови сътресения сред производителите на земеделска продукция в цяла Добруджа. По-ниски ренти ще бъдат изплатени на собствениците на земя. Това посочва в свое изявление Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006.

„Лошите метеорологични условия, трайното засушаване и ниските изкупни цени, които са около два пъти по-малки от предходните години, определят тази ниска рента“, се казва в документа, приет от Управителния и Контролен съвет на браншовата организация. 

„Ние не желаем конфронтация, но се срещаме с тенденциозно настройване на цялото общество към нас като земеделски стопани“, посочи пред Агри.бг Коста Костов, председател на УС на асоциацията в град Генерал Тошево. По думите му това най-остро си личи в години като тази с изключително тежки условия като суша, липса на пазар и ниски добиви. 

„Само в община Генерал Тошево имаме около 850 000 дка обработваема земя. През миналата стопанска година сме дали средно по 120 лв. лента на декар. Това означава, че в региона са влезли чисти над 100 милиона лева“, изчислява Коста Костов.

Сега, за съжаление, при собствениците на земя ще отиде доста по-малка сума. При една трудна година не страдат само земеделските производители. Назряващите фалити, невъзможността за разплащане и натрупаните задължения ще рефлектират върху цялото общество, смята стопанинът.  

Рентата е продукт от много фактори – метеорологични условия, добиви, реализация на продукцията, себестойност.

Средните резултати в общината с най-много обработваеми и плодородни площи са трагични. При слънчогледа стопаните са прибрали по 140 кг/дка, а при царевицата – от 120 до 150 кг/дка. „В самото землище на Генерал Тошево добивите от царевица са по 70 кг/дка. Ние с това не можем да си платим дори нафтата“, коментира още Коста Костов. Той е категоричен, че за последните пет години това е третата тежка и суха стопанска година.