Сушата и летните температури в момента в Добруджа са сериозна опасност, която от сега поставя под въпрос новата реколта от пшеница. В половината част на Добричка област, особено в крайморските общини, няма дъжд със стопанско значение както през цялото лято, така и през есенните месеци.

Повече от 4 месеца в почвата не е попадала и капчица дъжд, а в това време горещините и суховеят са изпепелили плодородния чернозем. Тропическите условия в Добруджа са на път да променят цялостната картина на земеделието в региона. 

Изключително тежка се оказа сеитбата на пшеница от новата реколта. В повечето стопанства и земеделски кооперации кампанията вече е приключила въпреки сложната и почти невъзможна подготовка на напуканите полета. 

За Добруджа това означава, че семената на есенниците на площ от близо 1 300 000 дка ще стоят и чакат дъжд. 

Оптималният срок за сеитба на зърнено-житни култури в Североизточна България е до края на октомври. През последните години сушата измести кампаниите до ноември, като не са изключение и декемврийските сеитби. Това обаче носи със себе си редица опасности, не крият земеделските стопани.  

Засушаването се отрази жестоко и на реколтата от пролетни култури. Жътвата на царевица и слънчоглед показва изключително слаби резултати. На фона на скъпото производство заради високата себестойност, ниските добиви и липсата на търговия допълнително влошават ситуацията и крият много „бомби със закъснители“, опасяват се земеделските стопани. 

При слънчогледа финалните средни добиви в Добричка област са 170 кг/дка. Най-високи резултати има в община Тервел – 200 кг/дка, а най-ниски – в община Шабла, където фермерите са успели да приберат средно по 100 кг/дка. Жътвата на царевица в Добричко е към финала си.

Средните резултати са 314 кг/дка. С прибирането на тази култура са приключили производителите от землищата на общините Шабла, Балчик, Каварна, в които се отчитат и по-слаби добиви.