Тютюнопроизводителите в Родопската яка са поставени в трудна ситуация. 

Земеделски стопанин: Тази година тютюнът ни спасява

„Градушка порази последните две най-качествени беритби тютюн – трета и четвърта ръка и загубите са 100%. Това е тютюнът, който трябваше да се прибере до края на август или най-късно до средата на септември“, коментира за Агри.БГ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010) . 

Става дума за сортова група Басми, от която се добива най-хубавият дребнолистен ориенталски тютюн. Засегнати са стопани в областите Кърджали, Хасково, Пазарджик и Смолян.

„По време на Консултативния съвет по тютюна, който очакваме да се проведе най-късно през първата десетдневка на септември, ще настояваме пред аграрното министерство да се осигури държавна помощ по схемата de minimis“, уточни експертът. Предварителното намерение е било да се поиска такава помощ заради дъждовната и влажна пролет, заради която през март и април са пропаднали много разсади. През май много площи с разсаден тютюн също са поразени от дъждовете.

„Като добавим и загубите от летните градушки, ставаме силно мотивирани да поискаме държавна помощ за компенсиране на бедствията, които сполетяха тютюнопроизводителите в най-интензивните месеци от годината. Това се отнася само за стопани, които са законно регистрирани в регистър на тютюнопроизводителите за 2023 г.“, казва още Филев. 

При ориенталския тютюн Каба кулак, който се отглежда единствено в Североизточна България, тютюнопроизводителите вече правят трета беритба, като от първите две са получени добри количества. 

От едролистната сортова група Бърлей  предстои до седмица да започне прибирането на трети беритбен пояс. При тази сортова група при добри грижи и напояване, тютюна се справя с летните суши и се очакват много добри добиви. 

При Вержиния е прибран тютюнът от първи беритбен пояс , около 50% са прибрани и от т.нар. втора ръка.

Очаква се прибирането на реколтата при ориенталските сортови групи Басми и Каба Кулак да приключи най-късно до края на септември, а при едролистните групи – Бърлей и Вержиния към края на октомври. 

Ренесанс в тютюнопроизводството 

„Истински ренесанс настъпва в тютюнопроизводството у нас, увеличени са не само броя на тютюнопроизводителите, но също така площите и обемът на очакваната реколта“, коментира още Цветан Филев, аргументирайки се с данните, които са постъпили в Регистъра на тютюнопроизводителите. 
За 2023 г. са вписани 7374 земеделски стопани, които са се регистрирали с 38 673 дка тютюн и на база предварителни договори ще произведат 6 475 тона тютюн. През 2022 г. в регистъра е имало 3 466 земеделски стопани, отглеждащи тютюн на 32 213 дка, които са произвели 5 147 тона. 

Българин отново ще оглави UNITAB

В края на октомври предстои в София да се проведе 37-ми конгрес на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB). Очаква се Цветан Филев отново да бъде избран за президент на европейската асоциация на тютюнопроизводителите. Тази позиция той заемаше в периода 2016 – 2018 г., Успоредно с това, Филев ще продължи да бъде президент и на  Европейска междубраншова организация (ELTI).

По време на софийския конгрес UNITAB ще отбележи 70 години от създаването си. Задачата на новия президент ще бъде да привлече в организацията и други страни тютюнопроизводителки – Северна Македония, Турция, Албания, Хърватска.