Беритбата на кайсии в градината на Дженгиз Юсеин в село Нова Черна вече е приключила, по дърветата няма нито един плод.

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

Всъщност прибирането на реколтата при него изобщо не е започвало, тъй като той е от стопаните, които тази пролет пострадаха от късните студове и природата не им остави дори един „златен плод“ за опитване. За справяне със ситуацията овощарят се надява на компенсациите за пропаднали площи. 

Според него направените разходи по отглеждането на овошките бе бъдат покрити от отпуснатите средства. „Дойдоха комисии, гледаха, минаха по градините и вече всичко е в ръцете на държавата – каквото ни подпомогне, това ще бъде“, казва стопанинът. 

Дженгиз се занимава основно с овощарство, отглежда предимно кайсии на 70 дка, а от сравнително скоро и сливи. Освен това има 20 дка разсаден тютюн, ангажиран е и със зърнопроизводство, което е разположено на 250 дка. С жито, слънчоглед и царевица се занимава, за осигури необходимия сеитбооборот. 

Димитричка Търпанова: Обратното начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците ще ограничи сивата икономика

„Най-благодатното производство за мен си е градината, понеже ми е любимата работа. Тютюнът също е важен, със зърното се занимаваме, за да има сеитбооборот“, споделя той. 

За работата в стопанството Дженгиз не ползва много работници, в голяма степен разчита на семейството си. Дневната надница на един берач е между 50 и 70 лева. 

Противно на общото мнение, за него пазарите не са проблем и дори разчита на дългогодишни партньори от другата страна на Дунав. „Основно стоката ни се реализира на румънския пазар. В България остават около 30%. Ние сме вече от 15 години на пазара, направихме си име. Имаме дистрибутори в Плевен и Велико Търново. 

Тъй като не е голям производител Дженгиз Юсеин не работи с консервени фабрики и предпочита цялата му продукция да отива за свежия пазар.

За да има стока по-дълго време е засадил 20 дка ранни кайсии, 20 дка средноранни и късни кайсии и вече трета година отглежда и сливи. Така по-продължително време създава работа и на наетите работници, които включва не само за брането на плодовете, но и в резитбите и другите агротехнически мероприятия. 

Въпреки трудностите Дженгиз не се отчайва и дори има планове за плавно разширяване на стопанството., предстои да създаде още 70 дка кайсиеви градини, за които вече е закупил земята.