Новият формат на Консултативните съвети, които се провеждат през последните дни в Министерството на земеделието и храните получи критиката на редица организации от бранша. 

След като осем организации от сектор “Плодове и зеленчуци” изпратиха писмо до министър Вътев с възражение за състава на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който ще се проведе днес - 11 август, редакцията на Агри.БГ получи подобно писмо - позиция на Българската аграрна камара

“Вярваме, че Консултативните съвети ще спомогнат за конструктивен диалог между организациите по веригата и предприемане на адекватни и работещи мерки за отстраняването на проблемите в секторите. 

Във връзка с това считаме за наш дълг да изразим неодобрението си относно състава на Консултативните съвети. 
В изготвените от Министерството на земеделието и храните Правила за работа на консултативните съвети се забелязва липса на единен принцип, по който са сформирани те, както и конкретни критерии за участниците в тях”, се казва в позицията на камарата, подписана от председателя на организацията Костадин Костадинов.

В писмото се посочва, че заявяват разочарованието си, “че се налага да стоим настрана от Консултативните съвети, с изключение на този за поземлените отношения.” 

“Следва да отбележим, че БАК има голям експертен потенциал и успешно може да предостави ценните си познания за постигането на добри политики в агрохранителната верига. Освен това БАК е една от малкото организации, членуващи в Copa-Cogeca, което доказва нейното желание за представителност и прогрес на фермерската общност”, пише в позицията на камарата. 

От организацията изказват молба тя да бъде включена във всички Консултативни съвети по продукти