Българската аграрна камара (БАК) е приета и в Copa - най-голямата европейска организация на професионалните земеделски производители в ЕС. Структурата представлява над 22 милиона европейски фермери чрез техните организации.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

В четвъртък, 22 юни 2023 г., БАК беше приета и в семейството на Cogeca - Европейската организация на кооперативите на фермерите в ЕС.

“Пълноправното ни членство в Copa означава предимно сериозна работа за просперитета на българските земеделски производители на европейско ниво! Само с постигане на конкретни резултати при вземане на решенията в ЕС, ще спечелим доверието на още земеделски производители и те ще повярват, че техният глас ще бъде чут от европейските институции”, написа в социалните мрежи Светлана Боянова, изпълнителен директор на БАК. 

Български фермерски съюз (БФС) също получи покана за пълноправен член на Cogeca - Европейската организация на кооперативите на фермерите в ЕС.

Днес предстои и представянето им по време на президиума на Copа.

Ако и двете организации бъдат приети в европейското семейство на Copa-Cogeca, те ще трябва да си разделят членски внос в размер на 190 000 евро/годишно

Досега България беше единствената държава-членка, която нямаше представители в Copa-Cogeca.