Осем браншови организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ изразиха несъгласие към определения състав на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който следва да се проведе на 11 август.

Това стана с писмо до министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, неговите заместници Таня Георгиева и Александър Йоцев, както и до председателя на аграрната комисия в Народното събрание Десислава Танева. 

Съставът на съвета е определен със заповед на министър Кирил Вътев, организациите пишат: 

“От цитираната заповед става ясно, че редом до представителите от страна на МЗХ, на браншови организации, на научни институти и държавни институции се дава право на равнопоставено  участие и на управители и директори на юридически лица /частни фирми - каквито са организациите на производители.  

Те не са регистрирани по закона за ЮЛ с нестопанска цел - неправителствените организации, т.е. браншовите организации. Браншовите организации, които представляваме, защитават интересите и представляват именно производителите на плодове и зеленчуци. Затова недоумяваме какви са мотивите Ви, отделни икономически субекти (юридически лица) да бъдат част от Консултативен съвет към Министерство на земеделието. Още повече, че от посочените в Заповедта трима членове на Консултативния съвет - управители и директори на три незнайно как подбрани организации на производители, двама са едновременно и членове на УС на сдружение „Браншова камара плодове и зеленчуци“, чийто председател също е включен в състава на Консултативния съвет.

В състава на Консултативния съвет е включен и председателя на Българска асоциация на организации на производители на плодове и зеленчуци – браншова организация, защитаваща интересите на по-горе същите споменати организации на производители. 
Още повече, че посоченото име за председателя не е легитимно според Търговския регистър”
, се казва в писмото.

Осемте организации задават и няколко въпроса:  

Ако отбрани частни фирми – икономически субекти в сектор земеделие ще защитават интересите на земеделските стопани в сектор „Плодове и зеленчуци“, то кому е нужно съществуването на браншови организации? 
 
Защо се дава право само и единствено на няколко безпринципно подбрани частни фирми/организации на производители  да бъдат част от Консултативен съвет към Министерство на земеделието и храните, който има за цел да подпомага  дейността на МЗХ при осъществяването на държавната политика и прилагането на изискванията на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в областта на овощарството и зеленчукопроизводството?

Посредством какви критерии са били избрани трите организации на производители в сектор плодове и зеленчуци измежду десетките съществуващи такива организации в страната? По наследство от предишното управление, по приближеност до сегашното управление, по политически натиск или друг подход?

Вижте целия текст на писмото

Според недоволните, се нарушава Правилникът за дейността съвета, а издадената от министъра на земеделието заповед противоречи на разпоредби на Закона за администрацията, който е акт с по-висока нормативна сила.

“Считаме, че е меко казано притеснително,  в рамките на  Консултативния съвет  браншовите организации, които от много години работят в полза на земеделската общност и са доказали своята експертиза в областта, да имат равни права с частни фирми,  избрани за членове в КС по неясно какви критерии”, пишат организациите в писмото и настояват за незабавна промяна на заповедта, така че организациите на производители да бъдат извадени от състава на съвета.

Писмото е изпратено от представители на „Асоциация на овощарите в България“, „Добруджански овощарски съюз“, „Национален съюз на градинарите в България“, „Съюз на дунавските овощари“, „Българска асоциация на малинопроизводителите и Ягодоплодните”, „Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция“, „Национална Био Асоциация“ и Асоциация „Български зеленчуци“.