С прогонване на злите сили започна Деветия Национален събор на овцевъдите. Деветото издание на изложението се провежда в периода 18-20 юни в района на Петропавловския манастир край град Лясковец, Велико Търново.

80 фермери показват свои животни на Събора на овцевъдите

Маскираните с кожи и тежки звънци кукери от Разлог изпълниха и техния магически танц за плодородие и богата реколта. Откриването на събора продължи с омайната музика на прочутия смолянски оркестър „101 каба гайди“.

Началото на събора, както всяка година, даде Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заедно с кметовете на Лясковец, Горна Оряховица, Велико Търново и Самоводене.

“Това събитие за девета година е не просто една атракция, това е повик към широката общественост да обърне внимание върху нашия отрасъл. Тази година вече е един вик за спасение. На прага на новия програмен период овцевъдството е един от най-неглижираните сектори. И ние искрено се надяваме, че следващия събор вече ще бъдем морално и не само, възмездени подобаващо от всички институции", каза Караколев по време на откриването. 

Не липсваха и официални гости. На откриването на събора присъства и зам.-министър доц. д-р Крум Неделков.

В дните на събора се провеждат пет атрактивни състезания, в които сили сили ще мерят овцевъди и козевъди от страната - по ръчна стрижба на овце, ръчно доене на овце и по машинен млеконадой от кози.

За първи път тази година, организаторите са предвидили и надпревара за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко.

И тази година има кулинарни зони, традиционни занаяти, както и специално обособен био сектор. Посетителите на събора могат да се насладят още на народни веселби, нестинари, хоротеки.