В периода след преброяването до април 2021 година се проведе агнилната кампания или обичайното време, в което овцете раждат нови малки. Нормално е да се появи разлика между броя на животните към декември 2020 година и април 2021 година.

Как го правят: Геномна селекция в млечното говедовъдство в САЩ

Броят се живи животни, динамиката в числата е очаквана. Така, специално за Агри.БГ, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отвърнаха на коментара на Симеон Караколев, че 200 000 овце у нас се губят между данните от преброяването и тези на Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС.

От агенцията уточняват, че към месец април 2021 година във ВетИС са регистрирани общо над 1, 476 млн. броя овце, кочове и идентифицираните им млади приплоди (агнета на възраст под 12 месеца).

А предварителните данни от преброяването на земеделските стопанства, които бяха публикувани от земеделското министерство, са за периода 1 септември – 18 декември 2020 г. Според тях в страната през съответния период са се отглеждали 1, 277 млн. овце. 

Реално казаното от Караколев е на път да се потвърди. 

“В същото време ВетИС не е единствената база, на която животновъдите получават субсидии. Справката, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършва в нея е само част от проверките по отношение на стопанствата, заявили животни, за които да получат субсидии. Фонд „Земеделие“ извършва допълнителни собствени проверки в животновъдните обекти”, припомнят от БАБХ и уточняват:

БАБХ: За последната кампания през 2020 година субсидия от ДФЗ са получили общо 1,115 млн. овце и кози заедно. 

На финал от агенцията припомнят без причина, че ВетИС е информационна система, в която стопаните имат задължението да регистрират животните си, с цел да се гарантира здравният статус на животните, изпълнението на националната профилактична програма и коректното извършване на движението на животните извън обекта, в който са регистрирани.