Близо 200 хил. овце се губят между данните от преброяването на земеделските стопанства през 2020 г и същите в информационната система ВетИС. Наслушах се на всякакви специалисти, които обясняваха, че това не е възможно, но ето - възможно е. Когато фактите говорят, и боговете мълчат, коментира явното несъответствие Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) пред Агри.БГ.

Последни данни: 85% от земеделската земя се управлява от шепа стопанства

Нека разгледаме фактите. Министерството на земеделието публикува предварителни данни от последното национално преброяване на земеделските стопанства у нас, в които се вижда, че средният брой на отглежданите животни във фермите към момента е значително по-висок спрямо предходните периоди. През 2020 г. в България са отглеждани средно по 58 овце в стопанство, докато през 2010 г. техният брой е бил 15.  Тази официална статистика отчита, че 22 хил. стопанства в страната ни отглеждат 1 276 800 броя овце. Само че регистрираните в интегрираната информационна система (ВетИС) овце у нас са 1 476 000, което е със 199 200 броя по-малко от данните на министерството.

Къде отидоха тези 200 хил. овце, пита Караколев, чиито прогнози за броя виртуални овце у нас се сбъднаха, ако се съди от предоставените от ведомствата данни.

От НОКА многократно алармираха през последните години за несъществуващи, но заведени в системата животни, чрез които се точат милиони субсидии за пасища. При субсидия между 30 и 50 лв./дка за 10 000 дка пасища, се получава половин милион лева финансиране, а по думите на Караколев може да се стигне и до 10 декара да се дават на една овца. В същото време редица реални животновъди с реални животни не могат да се вредят за пасище в региона си.

"Въпросът е какво оттук нататък ще се предприеме от страна на компетентните органи за установяване на тези фиктивни животни, тяхното изчистване от системата и недопускането по никакъв начин на повторното им появяване", пита Караколев и е категоричен:

Ако има политическа воля това нещо може да бъде ограничено с ред стъпки.

Но политическата воля в момента има друга цел – подготовката за нови избори. Браншовият представител споделя, че от асоциацията ще обърнат внимание на проблема и на служебното правителство, когато то стане факт.

„Няма парламентарна комисия по земеделие, не можем да си подадем предложенията за законодателни промени, евентуално това ще е възможно през лятото, когато се сформира нов парламент. Важно е да се предприемат законодателните промени, засягащи оцеляването на малките и средните фермери по места. Те буквално стоят без пасища, точно заради такива фиктивни стопани на фиктивни животни, каза за финал Симеон Караколев и отново припомни предложеното миналата година от НОКА решение на проблема -  във всяко населено място да стои списък с животновъдните обекти с посочени собственик, брой и вид животни и информация колко пасища получават