ЕК взе решението за подпомагане на земеделските производители заради войната в Украйна още на 23 март. По-късно таванът за едно стопанство бе увеличен от 35 000 евро на 62 000 евро. Преди дни Министерството на земеделието (МЗм) официално обяви, че приемът тръгва на 1 септември.

Хем ни трябва дигитализация, хем си имаме виртуални животни

Големи ферми в България обаче, където се отглеждат хиляди животни и част от тях рискуват да останат без подпомагане, са поискали вдигане на този таван. Ако все пак ЕК не одобри това искане и потвърдят тавана от 62 000 евро на стопанство, от бюджета за животновъди ще останат 8 млн. лв. 

От бранша е дошло предложение те да бъдат преразпределени за дребни преживни животни, като ставката за тях може да нарасне с до 15 лв. Освен това стопани и в момента премахват животни и е твърде вероятно да останат още милиони за преразпределение. Това може да позволи увеличаване на ставките като цяло.

Кандидатстването за помощта е обвързано обаче с ВетИС – информационната система на БАБХ, защото ще се вземат предвид заявените за подпомагане животни за Кампания 2022, но те ще бъдат сравнени с наличните към крайния срок на задържането им. Ще се плати за по-малкия брой. Обвързването с ВетИС е заради изисквания от ДФЗ 5-процентен контрол. 

От Министерството на земеделието уверяват, че ВетИС ще заработи съвсем скоро. Когато това стане обаче, ще е нужно време на фермерите, за да си проверят животните, защото те няма как да бъдат сигурни, че ВетИС ще излъчи реалните бройки.

Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България (СЖБ), ​​​​​​съобщи за Агри.БГ, че още на Консултативния съвет (който се проведе на 25 август) от бранша са предупредили екипа на Явор Гечев, че ако ВетИС не заработи до 10 дни, животновъдите ще съдят МЗм и БАБХ и ще поискат обезщетение за блокираната система.

Заради високите разходи и забавяне на извънредното подпомагане от бранша ще настояват и за по-ранно изплащане по схемата „Помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните“ за 2022 г. За целта обаче документите трябва да се оформят навреме, в което могат да се включат самите асоциации. 

„В ДФЗ и МЗм няма достатъчно експерти, които да се справят сами, затова ще предложим на министър Гечев ние като браншови организации да помогнем“, коментира Христова.

За подобно делегиране на права заговори и самият служебен министър, според когото държавата може да аутсорсне услуги на браншовите представители, които да ги извършват за собствените си членове. За целта обаче са необходими ясни правила, регламентирани в Закон или наредба за браншовите организации.