Противоречията, които се изпречват пред очите ни в тази държава, са неизброими. Почти всеки ден нещо немислимо, но реално се случва и докато го осмислим, идва следващото, още по-безумно и то в жестоко противоречие с друго. 

Увеличеният внос на украинско зърно определено е проблем за производителите в нашата страна - не само че цената се свлича надолу, но се отключват редица проблеми - логистични, например. 

 

В разговор със служебния министър на земеделието Явор Гечев стана дума и за ливадната пеперуда, която нападна посевите в няколко области в страната - тези, най-близо до границата ни и пътя на преминаващото украинско зърно. 

Земеделците, които първи алармираха за проблема, не спряха да повтарят, че държавата се е забавила с реакцията, защото от момента на откриване на намножаването на този неприятел до момента на въобще осъзнаване, че това е сериозен проблем, са минали седмици. 

Гечев го потвърди - сам каза, че процедурите са бавни и тромави. 
Предишното ръководство на министерството на земеделието дори може и първо да е научило от медиите, а не от докладите, изпратени до тях от специалистите на място. 

Безкрайната бумащина и затлачена бюрокрация не веднъж са опропастявали редица неща. В случая - светкавично организиране на справянето с ливадната пеперуда. 

И тук идва противоречие - стопаните имат проблеми, държавата следва да ги защити, а в същото време обществото стои и си повтаря като мантра: По-ниски цени на олиото и хляба!". 

Друго противоречие, което вирее в аграрния сектор е, че наистина съществува проблем с дигитализацията и достъпа на много земеделски производители до елементарни процеси онлайн. В същото време имаме огромен проблем с виртуални животни. Ще кажете - е не сме чак толкова зле откъм дигитализация. 

Противоречие е изборът на ръководители на аграрното министерство. Когато начело дойде човек, който нищо не разбира, че и екипът му си личи, че е обикновено политическо назначение, стопаните са недоволни - тук, ние можем да добавим - и с право. Защото, за нещастие, можем да се “похвалим”, че сме наблюдавали какви поразии могат да се наговорят и колко опорки се поднасят на общността, за да замаскират некомпетентността и липсата на опит. 

Но когато е назначена позната фигура от сектора, дори с необходимото образование, отново се появява неизменното: “Този го знаем, той играе с тези/онези”. Недоволни фермери винаги ще има и тези фермери няма да са малко. 

Важно е обаче да изискват да се спазват правата им и да има приемственост между различните ръководства. 

 

Всички епизоди на AgriПодкаст

 

🎧: Ние сме в Anchor: https://anchor.fm/agribg-podcast

🎧: Вече и в Spotify: http://bitly.ws/stav

🎧: Както и в Google Podcast: http://bitly.ws/sJtI 

● ● ●

Министър Гечев за Агри.БГ: Приемът за помощите заради войната тръгва на 1 септември

● ● ●

Министър Явор Гечев говори за мерките спрямо украинското зърно и битката с ливадната пеперуда

● ● ●

Как за малко няколко хиляди производители щяха да бъдат изключени от извънредната помощ?

● ● ●

 

● ● ●

Производители: В тотална изолация сме за разпределението на парите

● ● ●

Допълнителни 444,7 млн. лв. са готови за разпределение към фермерите

● ● ●

Как и защо се опростиха кредити от ДФЗ на животновъди?

● ● ●

Кои са новите лица в ръководството на ДФЗ?

● ● ●

Времето: Чакат се валежи

● ● ●

(Не)Изненадващи рокади в БАБХ

● ● ●

Георги Николов: Ако те хванат с виртуално стадо, трябвада те лишат от правото да си фермер

● ● ●

Ето как ще се прекрати практиката с виртуалните животни

● ● ●

Дамите в селското стопанство: Ралица Стоянова