Разваленият телефон между бранша и Министерството на земеделието като че ли продължава. След като предходният ресорен министър Иван Иванов многократно бе критикуван, че не се вслушва в предложенията на фермерските организации, сценарият като че ли се повтаря и при неговия наследник – Явор Гечев.

Производители: В тотална изолация сме за разпределението на парите

Ден след Консултативния съвет по животновъдство на 25 август, на който от бранша настояха за 14-дневно кандидатстване по приема за извънредната помощ заради войната в Украйна и изплащане на средствата до 20 септември, дойдоха решенията на Управителния съвет на ДФЗ, а именно:

Приемът на заявления по схемата започва от 1 септември и ще продължи до 23 септември. Финансовата подкрепа ще бъде изплатена до 21 октомври 2022 г.

Ответната реакция от животновъдния бранш не закъсня. Десет асоциации излязоха с обща декларация до служебния министър на земеделието, в която изразяват своето категорично несъгласие с фиксираните срокове за реализиране на помощта.

Исканията на животновъдите не са безпочвени. В момента се извършва подготовката за новата стопанска година. Помощта е изключително важна, за да могат стопаните да осигурят фуража за своите животни. 

Животновъдният бранш: В момента сме като опъната струна и всеки момент може да изстреля фермерите на магистралите.

Ето защо от сектора настояват изплащането на заложените помощи да стане най-късно до 2 октомври 2022 г.

Второто им искане е до края на работния 29 август информационната система към БАБХ - ВетИС, да заработи, както бе заявено на последния Консултативен съвет по животновъдство. Ако това не стане, на 30 август браншът ще поиска оставката на изпълнителния директор на Агенцията - Христо Даскалов.

"Както от животновъдите се изисква да изпълняват европейските разпоредби, така и администрацията трябва да ги изпълнява. Както фермерите се санкционират при неизпълнение на задълженията си, така ще се санкционират и чиновниците", категорични са представителите на фермерските организации.

Декларацията е подписана от: Национален съюз на говедовъдите в България, Обединени български животновъди, Съюз на животновъдите в България, Асоциация на българските биволовъди, Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, Национална асоциация на животновъдите, Животновъдно сдружение „Старият Балкан“, Асоциация за развъждане на черно-шарената порода говеда в България, Сдружение „Стария Балкан“ – Карлово, и Национален браншови съюз.