Българските браншови организации имат капацитет. Трябва да го кажа и като човек, който произхожда от тях и ще се върне обратно в тях. В последните години всички сектори натрупаха изключителен капацитет и е нормално държавата да го използва. Това каза за Агри.БГ служубният министър на земеделието Явор Гечев. 

Министър Явор Гечев говори за мерките спрямо украинското зърно и битката с ливадната пеперуда

Според него е неотложно да се завърши Законът за браншовите организации, които е залегнал и в Стратегическия план.

“Дали ще е наредба, дали ще е закон, няма значение, но е важно да се завърши. Така ще има регламентация и има правила, включително и за изнесени услуги, които държавата може да аутсорсне на браншовите организации и те да ги извършват за собствените си членове”, обясни Гечев и допълни:  

“Това хем намалява тежестта върху държавната администрация, която и без това е претрупана с всички извънредни неща, които има тази година,  хем се предполага, че когато браншовите организации правят дадената услуга - очертаване, допустимости, информация, това ще се случва по-плътно и с по-добър контакт със земеделските производители. Това са добрите земеделски практики на Запад”. 

Според него браншовите организации са и трябва да бъдат привличани като партньор от страна на държавата.
Но за тази цел е необходимо да е ясно кой стои зад тях.

“Има хора, които са с 10 човека, но претендират, че представляват национално бранша. Трябва да се знае кой какъв е”, припомни служебният министър един от най-дълбоките и все още нерешен проблем в агросектора. 

 Ето как ще се прекрати практиката с виртуалните животни

Според него, ако една браншова организация е полезна за собствените си земеделски производители, те ще я припознаят. 
Такава е и идеята в т.нар. Закон за браншовите организации, който е залегнал и в Стратегическия план, напомни министърът.

“В него има мярка, която е за преодоляване на дигитални затруднения. Това означава, че бай Пешо, който си гледа животните и няма собствен компютър,  при него ще отиде браншовата организация, да му попълни документи, формуляри и т.н. онлайн, ще му дадат информация, а той няма да ходи четири месеца с папки насам-натам. Но в момента, знаете, че това не е разрешено”, даде пример Гечев.