През настоящия земеделски сезон 2021/2022 (който започна от юли тази година) на световния пазар ще има дефицит на рапичен шрот за фураж, информира Feedlot, позовавайки се на данни на анализатори от компанията CRM Agri.

Борси: Цената на зърното гони нови рекорди

Поводите за тази прогноза са намаляването на началните запаси от рапица и предлагането му в страните от Европейския съюз. Експертите отбелязват, че търсенето за внос на маслодайната култура в ЕС възлиза на 6 млн. тона. В Украйна реколтата е малко по-голяма тази година, докато в Канада добивът на канола (канадският сорт соя) е по-слаб. Макар като цяло производството на културата в ЕС да се е увеличило от 16,16 до 16,88 млн. тона, ситуацията на пазара не може да бъде подобрена.

Тази година делът на рапицата в Украйна е 2,9 млн. тона. Това е значително под рекордната 2018/2019 г. В Канада, да напомним, производството се е понижило до 15-17 млн. тона, което е с няколко милиона по-малко спрямо миналата година.

В същото време надежда за отлична реколта от соеви бобчета се появи в САЩ. Неотдавна в по-рано пострадалите от сушата региони заваляха проливни дъждове, чието ниво за денонощие възлизаше на нормата за няколко дни. Въпреки това в края на месеца климатичните условия за отглеждането на културата останаха благоприятни. Като резултат страната рязко ускори износа й. Сега експертите очакват, че запасите от соеви бобчета ще се окажат под средното ниво.

От анализаторската компания смятат, че купувачите на фуражи в близко време ще прехвърлят вниманието си върху закупуването им в Бразилия. Според последния им доклад в страната е поставен нов рекорд. Прибраната реколта от соя възлиза на 137 млн. тона. През следващата година се очаква този показател да достигне до 144 млн. тона.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Слънчогледът е рекордьор по поскъпването на годишна база

Ръст на всички средни добиви от зърнените култури у нас

Борсите не могат да обуздаят поскъпването на зърното