Ще отправя запитване към Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ да бъде отпуснато зърно за подпомагане на животновъдите. Това обяви служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков по време на онлайн среща с представители на свиневъдите, съобщиха от пресофиса на министерството на земеделието (МЗХГ).

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

В случай, че бъде осигурено зърно то ще бъде възстановено в резерва на страната ни през следващата година, уточняват от ведомството. Дали това искане ще е за всички животновъди, не се уточнява в съобщението. Свиневъдите и ресорното ведомство се съгласиха, че помощта е необходима за бранша заради ниските изкупни цени на месото и скъпите фуражи на фуражите.

„Условията за предоставянето на подкрепата ще ги определи министерството, ние искаме отпускането на количества зърно, което да можем да върнем през следващата година. Дали ще се заплаща, или ще се възстанови като обем от нас, трябва да изчакаме първо да разберем дали е възможна такава подкрепа", обясни пред Агри.БГ изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

Още преди срещата с министъра от свиневъдните асоциации поискаха намеса на Държавен резерв чрез Софийска стокова борса (каквото беше предложено и от колегите им от птицевъдния сектор). Представиха и данни, че фуражите са се покачили с над 30%, а цената на най-продаваните свине от 80-110 кг е паднала с повече от 10%. 

Във връзка с това Бозуков информира фермерите за проведените разговори на европейско ниво, при които е получено уверение от Комисаря по земеделие и развитие на селските райони Войчеховски, че се търсят варианти за компенсиране на животновъдите в общността. Участниците в срещата обсъдиха и темата, свързана със средствата за хуманно отношение към животните.

Христо Бозуков: До края на годината ще бъде изплатен остатъкът от 23 млн. лева към свиневъдния бранш по схемата за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към отглеждането на свине.

Той уточни, че до момента по държавната помощ са разплатени близо 12 млн. лева от общия одобрен финансов ресурс за 2021 г. в размер на 35 млн. лева. На срещата ръководството на министерството пое ангажимент да бъде разгледана възможността за увеличаване на средствата по схемата за хуманно отглеждане на свине за следващата финансова година, а при актуализация на бюджет за 2021 г., да направи преценка дали е възможно разработване и нотифициране на нови схеми за държавни помощи, чрез които да бъдат увеличени средствата още в настоящата година.