Стартира кампанията по прибиране на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно в страната. До 5 август 2021 г. са добити респективно 720 тона и 628 тона от съответните култури, се отчита в оперативния анализ на земеделското ведомство.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Данните сочат, че към този момент реколтата от слънчоглед е с 5,7% повече от миналогодишната по същото време. Въпреки че реколтираните площи засега са почти наполовина по-малко на годишна база, средният добив е с близо 100% по-висок.

Първите жътви на маслодаен слънчоглед у нас отчитат добив от 300 килограма средно от декар.

При царевицата за зърно той е 502 кг/дка. Дани за общо събраната реколта към момента липсват. Заради сушата, която настъпи по време на наливането на зърното на царевица, зърнопроизводители у нас вече изразиха притесненията си пред Агри.БГ, че вероятно реколтата от културата ще е по-слаба тази година.

Есенниците пък се представиха много добре, а на места бяха отчетени рекордни добиви. По данни на министерството към 5 август 2021 г. жътвата на пшеница, ечемик и маслодайна рапица в страната е към своя край. Прибраните количества от трите култури са с между 24,9% (ечемик) и 52,3% (пшеница) повече на годишна база, основно вследствие на по-високите средни добиви от декар. При пшеницата те са 599 кг/дка, а при ечемика – 536 кг/дка.