Сравнявайки със същия период на миналата година, слънчогледът е поскъпнал със 73,9%, а пшеницата, ечемикът, царевицата и рапицата - в границите от 23,4% до 40,3%. Това се заявява в последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

В данните за изменението на изкупните цени на основните зърнени и маслодайни култури към 18.08.2021 г. се забелязва, че абсолютен ценови рекордьор е маслодайният слънчоглед, а поскъпването на годишна база при фуражната пшеница е повече отколкото при хлебната.

Към отчетния период средните изкупни цени на рапица и царевица за страната отбелязват известна корекция в посока надолу, съответно с 0,3% и 1,5% на седмична база. Леко седмично поскъпване е налице при ечемика - с 3%, а по-съществено – при пшеницата - с 13,2% за хлебната и с 14,1% за фуражната. 

Без промяна остава цената на слънчогледа – 1 026 лв./тон без ДДС. Хлебната пшеница средно се изкупува на 404 лв./тон без ДДС, а фуражната – на 396 лв./тон без ДДС.

От Софийска стокова борса обявиха, че котировките следват световната тенденция към повишаване. Анализаторите отчитат, че цените на зърното продължават да се покачват поради влошаване на прогнозите за новата реколта.

Търговия по море

Общо за периода от началото на настоящата пазарна година до 22 август 2021 г., експортът на пшеница и ечемик през Пристанище Варна нараства респективно с 27,4% и 21,6% спрямо аналогичния период на миналия сезон. Все още не са преминавали товари с рапица от новата реколта. 

Общият експорт на царевица и слънчоглед през порта от началото на септември 2020 г. до момента се свива съответно с 38,6% и 58,5% на годишна база, като през последната седмица не са преминавали количества от двете култури. 

От началото на юли 2021 г. досега не е реализиран внос на пшеница, ечемик и рапица през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас. По оперативни данни, през периода септември 2020 г. – 22 август 2021 г. през Пристанище Варна са внесени 4,2 хил. тона царевица и 5,6 хил. тона слънчоглед.