За първи път жена става президент на Копа-Коджека – най-големия земеделски съюз в Европа. Двама кандидати се бориха за позицията на председател – французойката Кристиан Ламбер и полякът Виктор Шмулевич.

Брюксел отлага стратегията "От фермата до трапезата"

Кристиан Ламбер ще съчетава функцията си с тази на президент на FNSEA (Националната федерация на фермерските съюзи) – пост, който пое през 2017 г. Тя ще работи с шестима заместник-председатели - Тим Кулинан (Ирландия), Пале Боргстрьом (Швеция), Масимилиано Джансанти (Италия), Педро Галардо (Испания), Младен Якопович (Хърватска) и Роомет Сьормус (Естония).

Ламбер поема поста в решаващ момент, тъй като през следващите месеци ще бъдат взети важни решения, част от които са бюджетът на ЕС и бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП).

"Фермерите в цяла Европа са загрижени и много въпроси са неясни. В близко бъдеще трябва да намерим общи отговори на ниво ЕС - било то на въпроси, свързани с ОСП, стратегията „От фермата до трапезата“, Зелената сделка, Брекзит и Плана за икономическо възстановяване. Убедена съм, че селското стопанство е стратегически важно за Европа. Това стана още по-ясно след кризата с COVID-19. Европа трябва да се върне към своите земеделски амбиции", каза Кристиан Ламбер след обявяването на резултатите от изборите.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Прогноза: Последиците на коронавируса върху земеделието ще се усещат и догодина

Опустошителна липса на кадри в земеделието - кои са най-потърпевшите в ЕС?

Парите за субсидии: Привидно повече, но реално по-малко