България и новите страни членки на ЕС продължават да настояват за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ, стана ясно на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

Асоциации настояват за по-справедлива ОСП след 2020 с таван

Участие в него взе и министърът на земеделието Десислава Танева, която заяви, че страната ни предлага запазване поне на сегашните нива на обвързаната подкрепа и на Преходната национална помощ на настоящите нива за целия период до 2027 г. 

Министър Танева уточни, че предложението включва и промяна на референтната дата от 2009 г. на 2018 г., каквито предложения има и за други мерки с референтна дата.  

Според ресорния министър гласуваното споразумение на ЕС за Многогодишната финансова рамка (МФР) и определената на външната конвергенция е неудовлетворителна.

„Надяваме се, че предложението ни ще бъде разгледано и ще бъде направен компромис, не само по отношение на България, но и за другите страни членки, които са в сходна позиция“, допълни тя. 

В Брюксел земеделските министри на ЕС обсъдиха и възможността одобрението на стратегическите планове за новата ОСП да бъдат публични. По думите на министър Танева това е и най-лесният начин за обмяна на опит между страните членки със сходни характеристики. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.