Представянето на новата стратегия "От фермата до трапезата", което Брюксел подготвяше за края на април, ще бъде отложено за по-късно тази година. Това съобщават от Euroactiv.

"От фермата до трапезата" ограничава потреблението на месо

"От фермата до трапезата" цели да обхване цялата хранителна верига - от земеделските производители до потребителите, да я направи по-устойчива и да намали влиянието ѝ върху околната среда. Стратегията е част от Зелената сделка на Европейския съюз, поставяща амбициозни задачи пред екологичните и климатични политики на общността.

Стратегията трябваше да бъде представена от Европейската комисия на 29 април, но от изтекли документи става ясно, че датата на старта ѝ в момента се преразглежда и най-вероятно ще се промени. В идните седмици се очаква да бъде публикувана актуализираната програма на Комисията за тази година, от която ще стане ясно за кога е планирано обявяването на "От фермата до трапезата".

От изтеклата чернова на програмата се вижда още, че ще бъдат преместени за по-късно през годината ключови елементи на стратегията, насочени към опазване на биоразнообразието. Един от тях е оценката на Директивата за устойчивата употреба на пестициди и на Стратегията за хуманно отношение към животните.

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

Въпросът за отлагането на стратегията "От фермата до трапезата" беше обсъждан през последните седмици, като фермерската асоциация КОПА-КОДЖЕКА настояваше за изместване на датата, заради натиска, който корона-кризата оказва върху земеделците. На подобни доводи се позова и Европейската народна партия (ЕНП), която поиска стартът на стратегията да остане за след лятото. В същото време, по-рано тази седмица 40 граждански асоциации адресираха писмо до вице-президента на Комисията Франс Тимерманс, в което настояха да се запази първоначално обявената дата за начало на "От фермата до трапезата" - 29 април 2020 г.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

За Зелената сделка: Какво ще предприеме България?

Стратегия за бъдещето: Земеделие без химически пестициди

Как зелените мерки ще се отразят на българския земеделец?