Измененията, предвиждани в Наредба № 13 за опазване на здравето на пчелите, намират широк отзвук в земеделската общност. И пчелари, и арендатори, и Министерството на земеделието представят своята позиция в търсене на най-добрия вариант.

Ограничават времето за пръскания

Още по време на Зелената седмица в Берлин през януари имахме възможност да си поговорим по темата с член на работната група по Наредба 13. Тогава Таня Гюрюшева-Николова ни обясни защо пръскането най-вече с авиационна техника толкова много притеснява нея и колегите й.

Сега пчеларката се грижи за 450 кошера в района на Търговище. По-миналата година обаче е имала доста висока смъртност заради пръсканията – около 40%. После една година буквално е възстановяла пчелина. 

„Проблемът е, че авиаторите искат да пръскат цял ден, тъй като има препарати, които могат да залепнат, само ако росата се е вдигнала от растенията. Аз мога да затворя кошера в 18:00 часа до 10:00 часа максимум. След това трябва да го отворя, иначе пчелите ще се задушат“, споделя Николова.

Според нея пръскането с наземна техника е по-добрият вариант, защото пчелите летят по-нависоко. Авиацията обаче е проблем, тъй като пчелите летят винаги в права посока на определена височина и попадат в обсега на пръсканията.

„Давам за пример един пчелин и една гора от липа, а между тях - пшеница. Препаратът попада върху пчелата и ако тя не умре, още докато лети, другите пчели не я пускат да се прибере и я убиват. Пчелата работничка, която носи мед, е тази, която излиза от кошера. Когато уморят точно нея, добивът е нулев. Кошерът не е умрял, вътре има пчели, но трябва да минат 20 дена, докато те се превърнат в работнички. А една култура цъфти 15–20 дена в зависимост от температурите“, обяснява пчеларката. 

Освен че в измененията на Наредба 13 вече ясно са регламентирани часовете и техниката за пръскане, се въвежда и електронна платформа за оповестяване.

„Аз лично нямам проблем с уведомяването при пръскане. Кметът на нашето село веднага, щом получи информация от арендатора, ми пише на вайбър. Даже не се опитва да ме намери по много начини“, коментира Николова.

По думите й не само нерегламентираните пръскания са проблем за пчеларите, но и нелегалните обекти. Ето защо задължителното регистриране с подаване на безплатно заявление в кметството е стъпка в правилната посока.

„Нерегистрираните пчелини рядко се третират, а болестите по пчелите много бързо се пренасят. Едно време между 1 и 15 септември например всички пчелари едновременно са третирали кошерите. Надявам се да успеем да възстановим тази практика. Третирайки по едно и също време, например срещу най-големия ни проблем, акар вароа, ние ще го минимизираме до такъв процент, че да не вреди на здравословното състояние на пчелите“, категорична е пчеларката.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелар: Нямаше и грам чиста акация тази година

Обнародваната нова пчеларска програма е с по-висок бюджет

В помощ на пчеларите: В Добруджа залесяват с медоносни дръвчета