Китай и Украйна масово изнасят евтин мед, разреден със захарен сироп. За това предупреждава една от най-могъщите селскостопански организации в Европейския съюз (ЕС) – Copa-Cogeca, цитирана от Дойче веле.

Пчеларство: Кошерите се увеличават, но средният добив на мед пада

Според данни, изнесени от Copa-Cogeca, всяка година страните членки внасят около 80 хил. тона китайски мед и още няколко хиляди тона мед от Украйна и Мексико. Този внос от трети страни е евтин, непрекъснато се увеличава и обрича на загуба европейските пчелари, твърдят от организацията.

По нейни изчисления разходите за производството на един килограм китайски мед са 1,24 евро. Те са около две трети по-ниски спрямо тези в ЕС. Тази огромна разлика може да се обясни с голямото съдържание на захарен сироп, който според Copa-Cogeca е дори 70% от цялото количество мед, който минава през границата.

Също толкова пагубна се оказва и търговията с украински мед, която през последните години нараства главоломно. Данни на Евростат показват, че от 5 хил. тона през 2011 г. медът от Украйна в ЕС е стигнал до 47 хил. тона през 2017 г.

Евростат: Цената на украинския мед продължава да пада, като през 2019 г. достигна 1,69 евро/кг.

Решаваща роля тук играе споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС, подписано през 2016 г. Квотата за безмитен внос вече е 6 хил. тона, като количествата над нея се обмитяват със 17,3%. Разбира се, от украинското земеделско министерство уверяват, че техният мед отговаря на европейските стандарти за качество.

От Украинската асоциация на пчеларите твърдят, че европейските компании, които купуват техен мед, изискват тестове в европейски лаборатории, които да засекат дали продуктът е натурален, или разреден със захар или захарен сироп. Често пъти обаче договорите за търговия изисквали да се проверява само наличието на захар, а не и на сироп.

Андрий Башин от същата асоциация не изключва вероятността да има разреден украински мед на европейския пазар, но уверява, че като цяло се изнася качествена стока. Нещо повече, той твърди, че висококачественият украински мед се разрежда от търговците в самия ЕС.

Асоциация на украинските пчелари: „Ако някой върши измами с украинския мед, това са търговците в самия ЕС.“

Остава въпросът обаче как Украйна успява толкова скорострелно да увеличава своя износ на мед. Башин твърди, че има спад в консумацията вътре в страната му и затова производителите се насочили към външния пазар. 

Данните сочат, че за последните 10 години Украйна произвежда 60–75 хил. тона мед на година. От друга страна, износът нараства от 10 хил. тона през 2011 г. до почти 50 хил. тона през 2018 г. Според Башин пчеларите в страна са 400 хиляди, но това не може да се докаже, защото все още липсва регистър.

За да се внесе ред в сегашната пагубна за европейските производители пазарна ситуация, от Copa-Cogeca настояват ЕС да наложи нови изисквания:

•    Медът от трети страни да отговаря напълно на дефиницията на ЕС за съдържанието на меда;
•    Медът с примеси да се обозначава на етикета, като се посочват съответните пропорции;
•    ЕС да засили контрола върху внасяния мед.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Третиранията на пшеницата започват, прибирайте пчелите

Ненормалните състояния в живота на пчелните семейства

Как се става пчелар с 427 евро?