Какво е значението на хигиенното поведение на пчелите при профилактиката на редица заболявания, ще разберете във видеото от семинара на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Тракийски университет - Стара Загора. 

Черешите в Кюстендилско: Забавена кампания и сигнали за поражения

Темата „Хигиенно поведение при медоносната пчела“ е представена от главен асистент д-р Свилен Лазаров, който запознава участниците с основните моменти при тази проява на пчелните семейства.

„Изучаването на хигиенното поведение е от изключително значение, тъй като има пряко отношение за създаването на устойчиви отродия пчели към редица заболявания“, подчертава лекторът.

Изследователи в тази област доказват, че е възможно да се създадат отродия медоносни пчели, устойчиви на аскосфероза например. Особено важен е и генетичният състав на семейството. Така например пчелните семейства, които са с генетична определеност за хигиенно поведение, са резистентни към Американски гнилец и варовито пило. Има данни, че генетично обусловеното хигиенно поведение се повишава при неблагоприятни ситуации като високи нива на опаразитяване с Varroa destructor. 

Според някои автори наличието на мъртво пило предизвиква хигиенното поведение. Те смятат, че откриването и последващото отстраняване на заболелите лаври се ръководи от обонятелни стимули.

“Семействата са с хигиеничен фенотип, когато над 50% от пчелите в тях са гиенични. Проучвания показват, че хигиенните дейности в пчелното семейство се извършват от 11-дневни пчели работнички, разкрива още в лекцията си д-р Лазаров.

В тематичната му презентация са представени и различни видове анализи, както и резултатите и изводите от проведени опити върху хигиенното поведение на медоносни пчели в България. Вижте повече във видеото.