Базираните в Югоизточна Азия вносители на пшеница са изразили интерес към купуване на европейска пшеница. В момента се търсят ценови оферти за български, френски, румънски суровини, тъй като техните доставчици не могат да доставят в ключовите месеци юли-август, пише AgriCensus.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Мелничарите са изправени пред ниска наличност на оферти на пазара, като износът от Украйна все още не е на лице, а Австралия - най-големият доставчик на пшеница за Индонезия е извън пазара през следващите няколко месеца, тъй като пристанищният капацитет на страната е напълно зает с настоящите силни експортни потоци.

Вносителите също се стремят да покрият позиции, които са резервирали с индийска пшеница, след като властите първо насърчиха, а след това забраниха износа.

„Имаше най-малко пет кораба за изпращане от Индия за Индонезия“, коментира търговец за AgriCensus. По думите му тази пшеница е изправена пред несигурно бъдеще поне докато не бъдат изяснени правилата за износ.

Предвид обстоятелствата, купувачите разшириха търсенето си за доставки и обмислят купуване на българска, френска и румънска пшеница.

Глобалните вносители на зърно облекчават изискванията за внос, за да осигурят доставките. Египет, Алжир, Саудитска Арабия, Иран, Тайланд и Филипините наскоро промениха условията си за внос, за да могат да гарантират, че нивата на запасите ще отговорят на вероятното предстоящо търсене.