Препоръки за хуманно отношение към дребни преживни животни по време на клане изготви Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) по искане на Европейската комисия (ЕК). 

Гласувайте: Какви са плановете ви за нова реколта?

Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) у нас публикува проучванията относно клането и опасностите при овце и кози, свързани с пристигането на животните, разтоварване, предкланична почивка, боравене и придвижването им в зоната за зашеметяване, фиксиране, зашеметяване и обезкървяване.

При пристигането, овцете и козите трябва да бъдат разтоварени незабавно, а тези, които показват признаци на силна болка, заболяване или такива, които не могат да се движат самостоятелно, трябва да бъдат прегледани и незабавно да се приложи процедура за спешно клане. 

Необходимо е да се избягва задържането на овце и кози в местата за предкланична почивка, освен ако това не е от полза за тяхното благосъстояние. При настаняването се препоръчва да се осигури достъп на всички животни до вода и да бъдат защитени от неблагоприятни атмосферни условия.

Ако е необходимо доене, интервалът не трябва да надвишава 12 часа съгласно Регламент (ЕО) № 1/2005 за транспортиране.

Агнетата и яретата трябва да бъдат заклани, без да се настаняват за предкланична почивка. Ако клането е забавено, те трябва да се хранят с подходящи заместители на мляко през редовни интервали.

С овцете и козите може да се работи и да бъдат придвижвани, като се използват животни водачи от същия вид. Кучета не трябва да се използват. Когато работниците в кланицата работят и придвижват животните, се препоръчва избягването на болезнено боравене - вдигане и влачене за рогата или вълната, удряне с пръчка и други. Вместо това трябва да се използват пасивни стимули като размахване на флагове и широки плоскости.

Не трябва да се използват методи за фиксиране, зашеметяване и клане, които причиняват силна болка и страх. За да се оцени ефикасността на зашеметяването, е необходимо да се проверява за признаци на съзнание непосредствено след зашеметяването, също и преди прерязване на големите кръвоносни съдове и по време на обезкървяване. Смъртта трябва да бъде потвърдена преди началото на обработката на трупа.

Зашеметяването с електрически ток, прилаган само през главата, води до кратка продължителност на безсъзнанието, което може да влоши благосъстоянието на животните, ако те дойдат в съзнание, и зависи от бързото и точно обезкървяване. 

Панелът също така счита излагането на високи концентрации на CO2 (по-високи от 90% от обема) за сериозна опасност за животните, тъй като причинява болка, страх и респираторен дистрес. Липсват научни доказателства относно въздействието на инертни газове и комбинация между CO2 с инертни газове.

Може да видите тук целия доклад на експертната група относно неприемливи методи, процедури или практики, свързани с хуманното отношение към животните.