Анатемосването на зърнопроизводителите и на земеделските производители ще доведе до пагубни резултати, предупреди председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в неделя.

Четете още: Нивото падна много ниско. Терористи? Това ли заслужиха фермерите?

 

Тя напомни, че благодарение на зърнопроизводителите България прескочи продоволствената криза, която засегна целия свят преди 3 години.. „Субсидирането на зърнопроизводството е факт в целия свят, българските зърнопризводители получават между 2 и 3 пъти по-малко субсидии, отколкото в другите европейски държави и това не бива да се забравя от институциите и гражданското общество“, каза още Кукушева пред Нова телевизия и препоръча, ако има някъде порочни практики, контролните органи да си свършат работата.

Четете още: Високо напрежение: Протестиращите организации канят министър-председателя на протеста в София, той ги нарече терористи

 

Украинската сделка не касае хлебопроизводителите, защото произвеждат хляб единствено и само от българска пшеница, става ясно от думите и. „Ако в България е влизала пшеница по време на транспортната сделка, тя е използвана единствено и само за производство на фуражи. Да вярваме, че от Украйна ще влиза стока без пари, е повече от наивно и смешно. Ние имаме достатъчно земеделска продукция, с която да обезпечим своето национално производство", поясни Кукушева. 

И след отварянето на границите, от бранша заявяват, че отново няма да произвеждат хляб от украинско зърно. Сериозните хлебопроизводители вече са осигурили суровината си като са предплатили количеството зърно, което трябва да влезе в мелниците. 
„В България няма да има нито един хляб, произведен от украинска пшеница. Това е обикновена фуражна пшеница, която няма хлебопекарни качества и освен това тя е носител на тежки метали, които са недопустими по нашите стандарти да влязат в производството на храни“, каза още Кукушева.