Фалитите и отказите от работа в аграрния сектор набират скорост. 

Илия Проданов: В момента никой български производител не може да продаде слънчоглед

 

„Вече няколко малки колеги от Добричко приключиха със земеделието, което е много жалко, защото празнодумието, че се помага на малките стопани и семейни ферми да оцелеят, на практика унищожи вярата им, че може да си изкарват хляба в селското стопанство“, коментира за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Добруджа е първата спирка след преминаване на границата и тук са първите места, на които на практика се вижда вносът от Украйна. За производителите от региона отпадането на забраната за внос на земеделски стоки означава, че отново става изключително трудна търговията с продуктите, които произвеждат. „Изключително много се забавя и се нарушава ритъмът на паричния поток към стопанствата, а той трябва да бъде изключително подреден, защото имаме задължения и падежи към банките. Освен това предстои едно изключително голямо задължение – това са рентите, които въобще не трябва да бъде пропускани като фактор в сектор земеделие, а и в цялата ни държава“, каза още Жекова. 

Добруджанци обработват 3.5 млн. дка плодородна земя и миналата година средното рентно плащане е било 120 лв./дка. „Това не са имагинерни пари, това са средства, дошли от произведената продукция, от труда на всеки един земеделец, който е свързан със земята“, каза още тя. 

В момента има залежала продукция, преходният остатък при слънчогледа е 600 хил. тона по официална статистика. Освен това вносът на слънчоглед не е спирал - нито след решението на българското правителство, нито след решението на Европейската комисия, става ясно от думите и.  Камиони със земеделска продукция постоянно влизат в нашата страна. Независимо, че имат молдовска или румънска регистрация това е слънчоглед, който влиза от Украйна, убедени са в региона. Известно е, че Румъния не затвори веднага границите си с воюващата страна и натрупа доста слънчоглед на своя територия. 

Слънчогледът е най-осезаемата стока, защото пшеницата не беше проследена, а и в един момент поляците въведоха термина „техническо зърно“ каквото не съществува по принцип. Има обаче преходен остатък и от пшеница в държавата. 

Във вторник на извънреден Управителен съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна, асоциацията взе решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие.