Не само България, но и останалите държави от цялата погранична зона с Украйна срещат проблема с трудната продажба на земеделски продукти. 

Четете още: Мехмед Дикме: Парламентът направи огромна грешка

 

Решението на Парламента да се отварят българските граници без други рестрикции на пазара, изглежда странно на фона на четирите други държави, които декларират, че ще наложат национални мерки.

Българският избор ще доведе до още по-голямо насищане на родния пазар с конкурентна стока, която се произвежда без екологичните норми на Европейския съюз, поради което е по евтина и конкурентоспособна. Най-вероятно при суровините ще има частично сваляне на цените на фона на други пазари. Като цяло обаче не очаквам голямо поевтиняване на земеделските суровини у нас, но ще има много по-голямо предлагане“, коментира за Агри.БГ Явор Гечев, министър на земеделието в последния служебен кабинет. 

Традиционно в момента, в който се заговори за промени в режима, търговците спират изцяло да купуват, каквато е в момента ситуацията. 

Следим темата ТУК

Категорично няма да паднат обаче цените на основните хранителни стоки. Тук става дума за редица бизнеси, които са на прага на оцеляването. И то не само със зърното - пет пъти са увеличени количествата внесено сухо мляко от Украйна. У нас влиза и сурово мляко, за което има съмнения, че е реекспорт от воюващата страна. Медът е на същото положение“, казва още Гечев. 

Той настоява да се знае, че нямаме проблеми с украинския народ и украинската държава. 

Явор Гечев: Ние сме солидарни с украинската държава, но това не може да става с високата цена за унищожаване на българските фермери. 

Украинските стоки вече не отиват на традиционните си пазари – Далечния и Близкия Изток, африкански държави и други. В много от европейските държави българската продукция беше изместена и се замести трайно с украинска. 

Пазарът е световен и едва ли ще доведе до по-добра конкуренция в България, негативите ще са за българските производители, става ясно от думите му.  

Явор Гечев: Българинът не трябва да очаква по-евтин хляб и други храни. Виждаме демагогия и сблъскване на интересите на производителите и потребителите. Това ще струва много скъпо в отношенията между тези две групи от обществото. На Запад правят кампании, в които казват да се уважава труда на фермерите, а тук ги противопоставяме на потребителите.

„Спирането на вноса не е най-хубавото нещо, но проблемът е, че не бяха изградени никакви други механизми по това време. Трябваше да има гаранционни фондове. По времето, когато ръководех аграрното министерство, имахме разговори със земеделските производители, в които искахме механизми, когато има пренасищане на пазара да спираме или да пропускаме дадена стока, а не да е пускана от Европейската комисия. Искахме по-гъвкави механизми“, споделя още той.

За пример Гечев даде последната сделка за пшеница между Русия и Египет, която е сключена с шест месеца отложено плащане. „Това са точно нашите мерки, за които настоявахме пред Европейската комисия. Ако тези фондове бяха готови можеше да продаваме по-конкурентно наша или украинска пшеница“, казва още експертът. Според него е необходимо да се разработят и варианти за контрактуване на държава с държава, което е втори вариант на търговия извън търговете, които се обявяват официално. 

Президентските съветници са готови да сътрудничат с изпълнителната власт по темата цени, както и по темата за разработване на гаранционни фондове, механизми за гаранции на държавата, как да гарантира сделките между държавите, които са извън търговете, включително пряко да водят преговорите. 

Явор Гечев се надява да няма фалити сред земеделците и да се регулират пазарите. Пренасищането обаче е тук, не можеш да пратиш стоките по e-mail в другия край на Европа. В нашия регион започват да се получават аномалии, които свалят цените на суровините, освен това има пренасищане на пазара. 

„Никой няма право да политизира този протест и недоволството на фермерите. Аз никога няма да го направя и не се меся. Искам точно да се знае – нищо не стои зад сегашната ситуация, освен недоволството на земеделските производители“, сподели още Гечев.