Около 500 000 български агнета са реализирани тази пролет по празниците на прилични цени, като 60% - 70% от тях са продадени директно от фермите. 

Четете още: Самет Басри: Ние работим от полето до трапезата

 

Това съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация при представянето на новостите за предстоящият Събор на овцевъдите. Събитието ще се състои от 24 до 26 май отново на поляните край Петропавловския манастир на площ от 1300 квадратни метра. Очаква се над 250 000 души да посетят събора.

На него собственици на повече от 20 малки мандри ще представят своите овчи и кози млечни продукти в състезание, на което победителите за първи път освен медал за вкус и качество, ще получат и графичен знак - еталон, който ще имат право да поставят върху опаковката. 

В навечерието на събора Симеон Караколев коментира, че за 12 години се наблюдава увеличаване на консумацията на овче месо и млечни овчи продукти у нас. 

Овцевъдството обаче не прави изключение от общата картина в селското ни стопанство и производството в този подотрасъл също намалява. „Все  пак има едно закрепване на бройките в сектора. Наблюдава се прехвърляне на животни от по-малки ферми към по-големи и като цяло тече процес на окрупняване“, уточни той. 

Съборът има специални послания за организациите на производители. „България е може би държавата, с най-малко процент сдружени земеделски производители в цяла Европа.

От 60 000 регистрирани земеделски производители имаме 500 сдружени в групи и организации на производители. Ние сме най-назад на опашката в това отношение“, сподели Караколев. Това е основната причина през последните години неговата лична мисия, както и на асоциацията е да насърчават сдружаването и да правят всичко възможно да се създадат условия за по-голямо сдружаване на земеделските производители.

България е една от държавите, които са в челната тройка за подпомагане на овцевъдството в Европа.  В страната има около 1 млн. овце по официална статистика.

През миналата година подпомагането за една овца е достигнало до 180 лева годишно. За сравнение съседите от Румъния получават около 30 евро на овце, а в Северна Македония – 40 евро.

От думите на Караколев става ясно, че в България разходите за отглеждането на овце са по-големи. Според него у нас все още се работи по един остарял модел от времето на ТКЗС-тата, който не може да се изкорени. За него е необяснимо защо за 200 овце стопаните си наемат пастири, доячи и в същото време се оплакват, че няма печалба.

„В Румъния има около 10 млн. овце. Там за разлика от нас, поголовието е намаляло наполовина, а при нас спадът е 10 пъти през последните 40 години. При съседите продължава т.нар. номадско  овцевъдство, което е било много популярно в България на времето. Стадата са големи - 1000, 2000, 3000 броя и овцевъдството се прави с ниски разходи. И съответно изкарват евтина продукция. Докато ние при нас вкарваме допълнителни разходи“, разказа съпредседателят на НОКА. 

За откриването на събора, организаторите очакват министъра на земеделието. Зам.-министърът на културата ще връчи награди в конкурса „Заблеяло е агънце“, а зам.-министърът на иновациите и растежа ще награди иновативен продукт или иновативен участник.