Да отпадне подпомагането на месодайни крави извън развъдни програми и общият им бюджет да бъде преразпределен към останалите интервенции за млечни крави, крави от застрашени от изчезване породи, биволи, овце и кози.

За такова изменение на Стратегическия план 2023-2027 са настояли част от участниците в работна среща, която се състоя в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на 12 септември.

Oтворена врата на оградено с електропастир общинско пасище - кой ще е виновен, ако нещо се случи?

Предложението е направено от Национален съюз на говедовъдите в България и е подкрепено от Асоциация за развъждане на местни породи говеда в България, Обединени български животновъди, Развъдна асоциация на българските породи говеда – РК, БР, Искърско, Асоциация на биволовъдите в България и Институт на жените фермери в България. А ответната реакция от страна на Браншова камара на месодайното животновъдство не закъсня.

„Стопаните, участвали по заявяването на „Обвързано с производството подпомагане за месодайни крави“ (МеК), вече са поели пазарните ангажименти по мярката, касаещи този прием и обхвата на целия период на Стратегическия план 2023-2027 г., а не само за текущата година“, припомнят от Камарата. 

Изнесените данни за Кампания 2023 г. показват, че документи по интервенцията са подали 3940 стопани с общо 111 255 крави. В своя защита от сектора на месодайното говедовъдство предоставят също обобщени данни и анализ за периода 2019-2022 г. 

„Изследването се базира на собствени изчисления, при които се използват данни на Инфостат на НСИ, САПИ, отдел „Агростатистика“ на МЗХ. В този анализ ясно се вижда ефектът от поетите пазарни ангажименти на нашите стопани и предложения за отпадане на финансирането им са необосновани“, допълват от БКМЖ. 

Според данните в този обобщен анализ на годишна база се изнасят между 36 000 и 46 000 продуктивни телета „месодайно направление”, които са неугоени и със средно живо тегло от 260 кг. 

„Отчитаме, че ако тези животни се угоят до 550 кг живо тегло, това би покрило вноса на говеждо месо. Във връзка с пропуснатото месопроизводство, предлагаме да възложите на администрацията задълбочено обследване, което да бъде представено на следващия Консултативен съвет по месо и яйца“, обръщат се към ресорния министър представителите на сектора.

Нека припомним, че от своя страна трите месодайни асоциации излязоха с общо становище по Стратегическия план. Едно от техните предложения за неговото изменение е застрашените от изчезване породи говеда да останат подпомогнати само по интервенции за развитие на селските райони, околната среда и климата, които не са свързани с пазарни ангажименти. 

„Ако целта ни е да увеличим родното производство и укрепим продоволствената независимост, която е в пряка релация със стратегическата сигурност, следва да подпомагаме адекватно високопродуктивните животни и увеличаването на тази цифра”, аргументираха се от бранша тогава.