При наемането на общинско пасище, всеки животновъд подписва договор, с който се определят неговите права и задължения. В него е посочено следното:

"Ползвател по договор, сключен за индивидуално ползване, има право да поставя временни навеси и заграждения, с цел по-доброто стопанисване и опазване на общинските пасища, с предварително съгласие, издадено от общината, при условие че не блокира достъпа на други стада до местата за паша и водопоите или като осигури необходимите прокари за селскостопанските животни."

Вижте още: Животновъд настоява изоставените ниви и земи с друго НТП да се заявяват като пасища

 

 

Така фермерът е в правото си да постави електропастир, който да предпази животните да не излизат и да не газят чуждите ниви, които се намират в близост. Животните са затворени, а пътят е оставен проходим с врата за хора, техника и други стада, както повелява законът. Не са малко случаите обаче, когато недоброжелатели оставят вратата отворена. 

„С писменото съгласие на общината, която е собственик на имота, имам право да ползвам пасището. То е заградено с електропастир срещу заплащане! Пътят е затворен за животните, хората могат да минават. Само трябва да отварят и затварят, както го правят пред всяка врата“, разказва Пламен Якимов, който отглежда месодайни породи животни в Ловешко.

На видео, което той публикува в социалните мрежи, се вижда как линията на електропастира минава по пътя на 5 метра от нива със слънчоглед. Някой е минал по пътя, отворил е врата и я оставил така. За щастие, кравите знаят къде им е мястото и не са решили да излязат. В противен случай сигурно пак щяхме да четем за неприятна свада между фермери в съседство.

„Плащаме за пътищата, както го правят и зърнопроизводителите, и ги включваме в пасищата си. Поставяме врати, дори на нерегламентираните пътища, за да продължат да се ползват. Единствено е нужно да се отворят и после да се затворят! Но все още има хора, които минават от където си искат, късат електропастира или не затварят вратите. Животните излизат и стопанинът им „влиза в новините“, описва негативния сценарий Якимов.

Оказва се, че това деяние е престъпление по Наказателния кодекс, където е записано следното: 

Раздел VII. Унищожаване и повреждане
Чл. 216. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Разбира се, няма нужда да се стига до там. Нужно е само минувачите да бъдат добросъвестни и да проявят нужното отношение към оградените животни в пасищата. Постът на Якимов във фейсбук породи вълна от коментари. Не липсват и съвети от негови колеги как да процедира за в бъдеще:

„Още малко техника и средства вкарвате в електропастира и чрез антена може да проследявате напрежението на самия електропастир. Ще ви показва на телефона, когато имате скъсан проводник или отворена врата, защото устройство ви дава на късо“, споделя своя опит друг животновъд.