Да се предвиди обвързана подкрепа за обикновени млечни крави и месодайни крави и юници, заплодени с бик под селекция, предлагат от Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България в писмо до новия земеделски министър.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Стимулирането на кръстоски ще намали дела на сивия сектор и ще даде възможност на фермите да генерират допълнителен доход, аргументират се от бранша.

Тяхното предложение е по схемата за месодайни крави и юници (СМКЮ) да се допускат крави и юници от месодайни породи или кръстоски на такива (F1), част от стадо за производство на телета за месо. Кравите и юниците да са родени чрез естествено покриване или изкуствено осеменяване на майки с бик от месодайна порода, за която има официално регистрирана развъдна асоциация. 

Допустимите животни да са контролирани от развъдна асоциация в направление месо и да са регистрирани в определен за целта регистър на асоциацията. Да се предвиди и официален контрол за доказване на бащинство на получените приплоди от ИАСРЖ. Така СМКЮ ще се обвърже с приплоди от преценени месодайни бици (за естествено покриване или изкуствено осеменяване). Контролът за ползване на преценени месодайни бици ще се извършва от асоциациите за развъждане на месодайни животни. 

Целта е да се подпомогне развитието на сектор говедовъдство, като се стимулира отглеждането на женски месодайни кръстоски F1 за целите на комерсиалното месодайно направление чрез отглеждане на крави с бозаещи телета. Тези крави и юници F1 са отличен, евтин и постоянен ресурс за увеличаване на месодайното стадо, обясняват от Асоциацията. 

Кръстоски за месо и за мляко

 

Във ВетИС да се създадат панели за кръстоски F1 за месо и кръстоски F1 за мляко. Като такива кръстоски да се вписват животни с доказано бащинство, които са контролирани от ИАСРЖ или имащите лиценз за съответните породи развъдни асоциации. Такива кръстоски да са получени вследствие на изкуствено осеменяване или естествено покриване с чистопородни, контролирани и сертифицирани мъжки разплодници.

Ваксини

 

Да се осигуряват своевременно ваксини и туберкулин. Да отпадне ваксинацията против нодуларен дерматит.

Несполучливи раждания

 

Да се даде възможност за регистриране на раждания на майката в случаите с мъртвородени телета. Такова теле не може да се регистрира с ушна марка и информацията, че майката не е родила, остава неточна.

Чистопородни животни и кръстоски

 

Да се възложи на БАБХ и ИАСРЖ съвместно да направят проверки на породно определилите се животни в системата ВетИС. Всички животни над 24 месеца с предназначение за месо, които не са контролирани от ИАСРЖ или развъдни асоциации, да се определят като кръстоски. 

Породно определяне и записване във ВетИС да става както в коневъдството от развъдните асоциации или от официалните ветеринарни лекари след представяне на сертификат за чистопородност от развъдните асоциации. В противен случай регистрираните телетата да се считат за кръстоски. 

Ако ветеринарните лекари бъдат задължени да регистрират телетата без порода, то в 17-дневния период от раждането до издаването на паспорта фермерът ще трябва да го регистрира и в развъдната асоциация за съответната порода, за да му бъде издаден сертификат за чистопородност. Така до 17-я ден от раждането на телето ще може да се издаде коректен паспорт с вписана в него порода.

Позволяването на групажи

 

Да се премахне ограничението за износ на животни на няколко собственици и от няколко животновъдни обекта с един камион в един транспорт до един животновъден обект зад граница. Целта е обединяване на фермерите и договаряне на по-добра цена.