За тази година е констатирано второ огнище на Нюкясълска болест по птиците в животновъден обект. То се намира във Видинското село Подгоре, Община Макреш, съобщава Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Огнище на Нюкясълска болест по птиците във Видинско

Болестта е потвърдена в лично стопанство, в което се отглеждат 15 кокошки и 29 пилета. 12 кокошки са загинали заради болестта, предстои умъртвяването по хуманен начин на останалите птици.

Предстои механично почистване и неколкократни дезинфекции на помещенията, в които са отглеждани птиците, както и на дворовете и улиците около тях.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, която обхваща селата Подгоре и Раковица. В 10-километровата наблюдавана зона са включени населени места: от Община Макреш – селата Киреево, Толовица, Цар Шишманово; от Община Кула – село Старопатица; от Община Белоградчик – селата Раяновци, Рабиша, Ошане.

БАБХ: В ограничителните зони няма индустриални птицевъдни стопанства.

Във и от зоните са забранени търговията и придвижването на птици и продукти, добити от тях, отглеждани в личните дворове; организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Домашните птици следва да бъдат затворени в личните стопанства.

Предприема се ваксинация срещу Нюкясълска болест на птиците в село Подгоре и 3-километровата зона. Ще се извършват периодични клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите населени места на територия на Областна дирекция по безопасност на храните във Видин, за клинични прояви на заболяването.

На стопанина на обекта, чийто птици подлежат на обезвреждане, се полага обезщетение съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Извършва се епизоотично проучване за изясняване на източника на инфекцията в село Подгоре.

Това е второ огнище на болестта само в рамките на една седмица. На 9 юли бе съобщено за засегнати две лични стопанства във видинското село Гюргич, където са загинали 102 птици, а други 15 бяха умъртвени.

БАБХ припомня, че ключов фактор за превенция от Нюкясълска болест по птиците е извършването на ваксинация. В началото на 2020 г. беше проведена проверката за поставена ваксина на всички стада в индустриалните ферми, допълват ветеринарните власти