Нюкясълска болест по птиците е открита в два животновъдни обекта – лично стопанство във видинското село Гюргич, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Отново диви прасета с АЧС

Болестта се е разпространила в две съседни стопанства за лични нужди със смесено отглеждане на кокошки, пилета, пуйки и гъски, а съмненията се породили заради повишена смъртност и клинични симптоми. В двата обекта са отглеждани общо 117 птици.

102 птици са загинали от болестта, предстои умъртвяването по хуманен начин на останалите 15, информират ветеринарните власти.

Незабавно са предприети мерки за ликвидиране на огнището. Предстои механично почистване и неколкократни дезинфекции на помещенията, в които са отглеждани птиците, както и на дворовете и улиците около тях, за да се недопусне разпространение на болестта. 

Извършва се епизоотично проучване за изясняване на източника на инфекцията, уверяват експертите.

Предприема се ваксинация срещу Нюкясълска болест в село Гюргич. Ще се извършват периодични клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите населени места на територия на ОДБХ–Видин и ОДБ –Монтана, за клинични прояви на заболяването“, се казва още в съобщението на агенцията.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, която включва село Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. В 10-километровата наблюдавана зона са населени места от обл. Видин: селата Черно поле, Дражинци, Ружинци и Плешивец в община Ружинци; селата Протопопинци, Средогрив и Долни Лом в община Чупрене. В област Монтана в зоната попадат село Превала в община Чипровци; селата Белотинци, Одоровци и Буковец в община Брусарци. В ограничителните зони няма разположени индустриални птицевъдни стопанства.

На стопаните на обектите, чийто птици подлежат на обезвреждане, се полага обезщетение по Закона за ветеринарномедицинската дейност. 

Във и от зоните са забранени търговията и придвижването на птици и продукти, добити от тях; организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Инспекторите ще следят дали домашните птици са затворени в личните стопанства.

Последното огнище на болестта у нас бе констатирано на 23 януари 2019 г. в лично стопанство в област Кърджали.

Агенцията по безопасност на храните припомня, че ключов фактор за превенция от Нюкясълска болест е ваксинацията. 

„В началото на 2020 г. беше проведена проверката за поставена ваксина на всички стада в индустриалните ферми. Съгласно Национална програма за профилактика индустриалните ферми имат ангажимента да осигурят ваксини и прилагането им и при птици в лични стопанства в 10-километрови зони около тях.

Ваксинация в личните стопанства беше извършена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се обръщат към ветеринарните лекари и също да ваксинират животните си, уточняват от БАБХ.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Има или няма птичи грип в Асеновград?

Агнета наддават с цикория

Нова наредба за борба с болестите по животните