Помощта за фуражи ни е нужна сега, а не зимата, казва пред Агри.БГ животновъдът от Монтанско Методи Лаков. По думите му секторът отново е изправен пред заплахата от неефективна подкрепа, която не пристигнала навреме.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Вече стана ясно, че всички животновъди ще бъдат подпомогнати извънредно заради кризата и войната в Украйна. Редовното правителство направи няколко категорични заявки в тази посока, които обаче все още нямат развитие.

През юли, след Консултативния съвет по животновъдство бяха обявени две кризисни мерки. Първата е с бюджет от 186 млн. лв., втората ще е една част от одобрените 65 млн. лв. Животните, с които ще се кандидатства за финансова помощ, ще бъдат заявените по обвързана подкрепа от 2022 г. Приемът бе анонсиран за някъде през август, а изплащанията на средствата – през септември.

„Проблемът е, че нищо не се чува повече и ние не знаем дали да плануваме нуждите на стопанствата с тази подкрепа, или не”, подчертава Методи. Споделя, че в района му колегите вече масово разпродават животни, а и няма кой да ги купи, защото зимата крие много неизвестни и животновъдите работят на сериозни загуби.

„Фуражите вече са станали по 70-75 стотинки за малки количества. В момента при нас всичко се изора, животните имат само слама за храна за зимата. Ако парите бяха дадени примерно юли, хората можеха да си позволят да купят на 55 – 60 стотинки фуражи, а през октомври – ноември цените вече ще минат 80 стотинки, обяснява Лаков и задава въпрос какъв ще е смисълът от тази помощ, ако дойде през декември.

Методи Лаков: С парите, с които сега могат да се купят 20 тона, през зимата ще се закупят 10 тона, защото ще са налице и други утежняващи обстоятелства, а и ние не можем да оставим животните просто така. Времето ще изяде ефекта от тази помощ.

Кога и при какви ставки ще бъдат отпуснати извънредните средства не стана ясно и от пресконференцията на служебния земеделски министър Явор Гечев. „На този етап мога да ви кажа, че средствата са осигурени, но има неща, които трябва допълнително да се направят. Официални срещи с браншовите представители тепърва предстоят. Когато ставките са готови цялостно, ще разберете“, заяви той.

Европейската комисия одобри нотифицирането на извънредната държавна помощ от 218 млн. евро (426 млн. лв.) за подпомагане на определени земеделски производители във връзка с войната в Украйана. Предстои да видим дали мерките ще бъдат отворени в обещаните срокове. Факторът „време” е от основно значение за животновъдите.

Другото, на което Методи Лаков обръща внимание, е разпределянето на средствата. Според него не би следвало да се прави разлика между животни под селекция и такива, които не са. „Моята овца и на колегата, която е под селекция яде едно и също количество, при кравите е същото. Кризисната помощ не би следвало да има общо с това”, категоричен е животновъдът от Монтанско.